Gevaarlijke spinsoort rukt op in Nederland: ‘Beet kan zeer ernstig zijn’

Heb je de rillingen bij het zien van spinnen? Dan hebben we misschien niet zo’n leuk bericht voor je. De gigantische kogelspin, bij velen beter bekend als de ‘valse weduwe’, duikt steeds vaker op in Nederland, volgens de Gelderlander.

Vorig jaar was deze spin vier keer vaker te zien dan het jaar daarvoor. Specialisten raden aan: mocht je oog in oog komen te staan met zo’n valse weduwe, laat je handen dan vooral in je zakken. Dit spinnetje heeft namelijk wat meer gif in petto dan je doorsnee huisspin.

Zware gevolgen na een beet

Het oppakken van de kogelspin kan serieuze consequenties hebben. Wanneer hij zich bedreigd voelt, is de kans groot dat hij je bijt. Kenniscentrum EIS licht toe dat de gevolgen van zo’n beet behoorlijk ingrijpend kunnen zijn.

Na de beet kun je bijvoorbeeld blaren verwachten op de plek waar de spin je te pakken heeft gekregen. Maar dat is niet het enige; spierkrampen kunnen opspelen en je kunt last krijgen van (hoofd)pijn en koorts, aldus het bericht in de krant.

Vermeende herkomst en toekomstige verwachtingen

De manier waarop de valse weduwe naar Nederland gekomen is, blijft enigszins speculatief. Het lijkt erop dat de spin in de bagage van fruittransporten vanuit het buitenland is meegereisd. Peter van Helsingen, verbonden aan EIS, verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de valse weduwe zich permanent in Nederland vestigt.

Deze verwachting is gebaseerd op vergelijkbare patronen die we zien bij andere invasieve soorten, zoals de Aziatische hoornaar, die ook gestaag aan een opmars in Nederland lijkt te werken.

Scroll naar boven