Geuko (11) is heel erg ziek, maar a.s.r. weigert om de behandeling te vergoeden

Geuko (11) is heel erg ziek, maar a.s.r. weigert om de behandeling te vergoeden

De 11-jarige Geuko uit Windschoten kampt al sinds zijn vierde levensjaar met Acute Flaccid Myelitis. In ons land is er geen behandeltraject en veilig zorg mogelijk. Dat is er wel in de Verenigde Staten, maar a.s.r. wil dat niet vergoeden.

a.s.r.

Geuko kreeg in 2016 een verkoudheid. Maar dat sloeg binnen 24 uur om in een verlamming van zijn armen, benen, romp, nek en ademhalingsspieren.

Geuko (11) is heel erg ziek, maar a.s.r. weigert om de behandeling te vergoeden

Volgens vader Gert-Jan hebben meerdere artsen geconcludeerd dat er in Nederland geen behandeltraject en veilige zorg is voor Geuko. Zij hebben het jongetje doorverwezen naar de Verenigde Staten. Daar kan hij Activity Based Therapy krijgen.

De kosten daarvan bedragen 250.000 euro. En zorgverzekeraar a.s.r.? Die weigert om dat te vergoeden, waardoor de familie ten einde raad is.

Experimentele behandeling

Dat komt doordat de behandeling experimenteel is. De ouders van Geuko kunnen er met hun verstand niet bij. ”In Amerika is deze therapie heel normaal.”

”Ik vind het raar dat het hier dan niet overgenomen wordt”, aldus vader Gert-Jan. ”Ieder kind heeft recht op een zo goed mogelijke gezondheid. De Staat zou hierin moeten bijdragen.”

Rechter

De ouders zijn naar de rechter gestapt. Ze willen dat hun zoon beter wordt. ”Het zou niet alleen voor hem zelf, maar ook voor ons als ouders beter zijn als hij naar Amerika is geweest, zodat de zorg minder zwaar is en hij minder afhankelijk is van ons.”

Geuko (11) is heel erg ziek, maar a.s.r. weigert om de behandeling te vergoeden

Kleine kans

Zorgeconoom Wim Groot denkt niet dat de familie een kans maakt. ”Ik denk dat de kans klein is dat de rechter hen hierin gelijk geeft.”

”Zorgverzekeraars moeten zich aan de wet houden en daar staat in dat ze het premiegeld alleen mogen besteden aan alle vergoedingen voor behandelingen in het pakket.”

Volgens Groot mag a.s.r de behandeling daarom niet vergoeden. ”Het is experimenteel. We maken ons allemaal zorgen over de stijgende zorgpremies. Een van de manieren om dit tegen te gaan, is door deze afspraak: we vergoeden alleen werkende zorg.”

100.000 euro

Voor de ouders van Geuko is dit een hard gelag. Gert-Jan: ”Je verbiedt dit kind om beter te worden”, zo zei hij gisteren in de rechtbank.

A.s.r heeft overigens een bedrag van 100.000 euro aangeboden voor de behandeling. Zij hopen dat het ‘een steun in de rug’ is en zijn hiermee heel coulant geweest. Dat vindt econoom Groot tenminste. ”Mijn indruk is dat a.s.r. hiermee heel coulant is geweest.”

Scroll naar boven