Getuige vertelt: Dit gebeurde er echt tussen de boer en de wolf

Zware maatregelen op komst tegen 'wolvengevaar'

Gisteren werd bekend dat er in Wapse, een dorp in Drenthe, een boer werd gegrepen door een wolf. Het dier viel schapen aan, en de boer zou ze geprobeerd hebben te beschermen met een hooivork en een schep. Daarop greep de wolf de boer en beet in zijn arm.

Wie is hier nu schuldig?

Inmiddels is er een felle discussie gaande. Wiens schuld is het nu eigenlijk allemaal? Volgens de burgemeester van Wapse was de wolf de schuldige. De burgervader liet het dier na enig overleg afmaken. Een diender werd opgetrommeld en die mocht de wolf het hiernamaals in jagen.

Getuige vertelt wat er echt gebeurde tussen de boer en de wolf

Maar volgens dierenorganisaties, waaronder de Faunabescherming en Animal Rights, is het allemaal de schuld van de boer. Hij had de wolf gewoon zijn gang moeten laten gaan. Dan maar wat schapen en geiten minder. De organisaties hebben zelfs aangifte tegen de boer, de burgmeester en de agent in kwestie gedaan.

Getuige

Iemand die ook meteen een mening klaar had, was niemand minder dan bioloog Freek Vonk. Hij kwam in ieder geval met cijfers en liet zien dat wolven normaliter erg mensenschuw zijn.

Allemaal leuk en aardig, maar de deskundigen zitten niet op Facebook en werken ook niet bij de media. Iemand die erbij was, is een vriend van de schapenboer.

Johan hielp hobbyboer na beet vermoedelijke wolf

Johan Moes heeft alles zien gebeuren. Tegen de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws vertelt hij tot in detail wat gebeurd is: ”Dit is een levensgevaarlijk dier.”

Moes: ”Dit wil je nooit meer meemaken. Wat een levensgevaarlijk…Een mooi dier, maar een levensgevaarlijk prooidier. Echt”, zo vertelt de geschrokken Johan.

Wolf zette aanval in

Volgens Moes was het niet de boer die de wolf belaagd heeft. ”De wolf ging al tot een aanval over. De eigenaar en zijn zoon zijn het perceel uitgegaan. En terwijl ze het hek dicht deden, viel de wolf hem aan.”

”Hij werd gebeten in zijn hand. Toen waren ze bij het hek weg, maar de wolf ging weer door met schapen aanvallen. Volgens Moes heeft de boer pas daarna een hooivork en schep gepakt om het dier te verjagen.

Faunabescherming

Dit werpt toch wel even een ander licht op de zaak. Volgens de Faunabescherming, waarvan dus niemand getuige was, is de boer de enige schuldige. Zij spreken van ‘een misdaad die niet ongestraft mag blijven’.

Scroll naar boven