Gert-Jan (67) slaapt maanden in zijn rolstoel omdat de thuiszorg geen personeel heeft

Gert-Jan (67) slaapt maanden in zijn rolstoel: ''Er zijn

De 67-jarige Gert-Jan vertelt een verhaal waarvan je nekharen overeind gaan staan. De man heeft maanden in zijn rolstoel moeten slapen. Waarom? Door de bezuinigingen in de zorg is er te weinig personeel dat hem in en uit bed kan halen.

Geen hulp

Gert-Jan is 67 jaar, maar heeft dagelijks zorg nodig. Hij kampt met problemen aan zijn rug, hart en nieren en zit standaard in een rolstoel.

Dat betekent dat hij dagelijks zorg nodig heeft. Maar juist dat lukt niet altijd. Door bezuinigingen in de zorg zijn er te weinig mensen beschikbaar.

En dat zorgt voor schrijnende situaties. In de laatste maanden stond hij er helemaal alleen voor. Omdat er niemand was die hem in en uit bed kon halen, sliep hij noodgedwongen in een rolstoel.

Kamervragen

Op 28 juli van dit jaar gaf Gert-Jan een interview aan Omroep Brabant. Hierin vertelde hij al dat er te weinig personeel was om hem te helpen.

Gert-Jan (67) slaapt maanden in zijn rolstoel: ''Er zijn

Daarna is er best veel gebeurd. Zo kreeg hij talloze reacties van mensen die hij niet kent. Zij steunden hem en wildem hem ook graag helpen.

De politieke partij PVV heeft Kamervragen gesteld en daar bleef het niet bij. Geert Wilders, Fleur Agema en Minister Conny Helder nodigden hem zelfs uit in de Tweede Kamer. Daar kreeg hij een rondleiding en belangrijker nog: een luisterend oor.

Oplossing

Sinds twee weken krijgt Gert-Jan weer tweemaal daags hulp van de thuiszorg. ”Ik werd gebeld dat het rond was. Dat er nu eindelijk weer iemand zou komen.”

Gert-Jan is ontroerd. ”Dit was hard nodig. Ik ben blij dat ik mijn mond heb opengetrokken. Veel mensen durven dat niet. Ze zijn bang de zorg kwijt te raken.

”Het heeft zes maanden geduurd”, terwijl hij moeite heeft zijn tranen in te slikken. ”Als ik denk aan mijn moeder. Als zij dit geweten had. Dat had ze niet overleefd denk ik. Met haar 94 jaar.”

Gert-Jan (67) slaapt maanden in zijn rolstoel: ''Er zijn

Bijtanken

De eerste nacht in zijn eigen bed na ZES maanden. ”Ik dacht dit kan niet waar zijn. De volgende dag hadden ze moeite om me wakker te krijgen.”

”Ik ben nog steeds aan het bijtanken. Mijn hele lichaam en geest komen tot rust. Dat is een hele verandering”, aldus Gert-Jan tegen Omroep Brabant.

Scroll naar boven