Gepensioneerde man (77) is snelwegplakkers zat en knalt er twee neer

Heftig

In Panama heeft een 77-jarige voormalig advocaat en professor twee snelwegplakkers neergeknald. De twee klimaatactivisten zaten op de weg om te protesteren tegen een mijnproject.

‘Geschil’

De lokale autoriteiten hebben de man, Kenneth Darlington, opgepakt en spreken van ‘een geschil bij een wegversperring’.

Er wordt al wekenlang geprotesteerd tegen de verlenging met veertig jaar van het exploitatiecontract voor de allergrootste kopermijn van Midden-Amerika door de onderneming First Quantum Minerals (FQM).

Klimaatactivisten zijn bezorgd over de invloed op het milieu en de wettelijkheid van het contract. Eergisteren besloten zij om opnieuw meerdere straten te blokkeren.

Op video’s die op social media rondgaan is te zien hoe Darlington komt aanlopen en een 9mm trekt. Hij bazelt eerst wat en begint dan gericht te vuren.

Darlington, een man met de Amerikaanse en de Panamese nationaliteit, zou tegen anderen hebben gezegd dat de blokkades vandaag zouden stoppen.

Wegversperring

Lokale media melden dat de man, die geboren werd in de Panamese provincie Colon, wilde terugrijden naar het binnenland.

Hij had net boodschappen gedaan in de stad La Chorrera toen hij niet meer verder kon rijden door de wegversperring. Dat beviel hem niet.

De twee demonstranten die het niet meer kunnen navertellen heten Abdiel Diaz en Ivan Rodrigruez. De twee werkten als docent.

Referendum

De president van het land, Laurentino Cortizo, probeert de gemoederen te bedaren door een referendum voor te stellen. Dat is echter verboden door een rechter.

De regering wil nu dat het Hooggerechtshof zich gaat buigen over de kopermijn-kwestie. Lucratief is het wel, aangezien er op jaarbasis zo’n 351 miljoen euro in het laatje van de regering komt.

Ook wijzen bewindspersonen erop dat wanneer het contract niet verlengd wordt, 40.000 tot 80.000 Panamezen hun banen verliezen.

De gigantische kopermijn, op 240 kilometer van Panama-stad, genereert 4 procent van het bruto binnenlands product van Panama en 75 procent van de inkomsten op export. In 2019 produceerde de mijn zowat 300.000 ton koperconcentraat per jaar.

Scroll naar boven