De 57-jarige Martin Versluis kwam op 12 november vorig jaar plotseling om het leven. Vanzelfsprekend is de familie er kapot van. Ze zijn alleen niet welkom bij de uitvaart. Wat ze wel krijgen is een factuur met een bedrag van 2.768 euro bedraagt.
Martin was plotseling heengegaan. Volgens de politie onder ‘verdachte omstandigheden’. Dat stellen agenten die aan de deur komen bij zijn broer Gerard.
In de woning aan het Fazantenveld, wonen ook Martins moeder en familievriendin Nadesjna. Zij zijn uiteraard helemaal kapot van het nieuws. Maar dan volgt nog een grotere nachtmerrie.
Geen informatie
In de nacht waarin Martin omkomt, blijken er nog twee personen in zijn woning te zijn geweest. ”Vermoedelijk figuren die Martin had opgepikt bij het uitgaan”, aldus Nadesjna.
”We hebben van de politie nooit meer iets gehoord over die personen. Ook niet wat zij daar kwamen doen en wat de relatie met hen precies was.”
Politiefout
Er gaan geruchten dat Martin is omgekomen door een overdosis. ”Hij kon goed drinken en gebruikte ook wel verdovende middelen. Hij was een recreatieve gebruiker.”
De politie vertrouwt de zaak niet en besluit de flat af te grendelen. Op dezelfde dag wordt het stoffelijk overschot vervoerd naar Leiden voor forensisch onderzoek.
De vrijdag daarna blijkt dat een hartstilstand Martin fataal is geworden. Volgens Gerard had Martin die al jaren. Hij kon bijvoorbeeld niet werken daardoor.
Maar de politie ‘vergeet’ de familie te informeren dat hun geliefde niet door een misdrijf is omgekomen. Dat moeten ze in de krant lezen.
Geld inzamelen
Volgens Gerard en Nadesjna gaat er nog meer mis. De familie heeft geen geld voor een reguliere begrafenis. Dat kost zo’n 7.000 tot 8.000 euro en dat geld is er niet.
Daarop besluit de familie om een crowdfunding op te starten. ”Maar door het onderzoek van de politie komt dit pas vijf dagen na het 0verlijden tot stand.
”We zijn ermee begonnen, maar hadden al gauw in de gaten dat dit hem niet ging worden”, zo zegt Martins broer Gerard.
Gemeente
In Nederland is het wettelijk verplicht om een 0verledene binnen zes dagen te begraven of cremeren. ”Omdat we geen geld hadden voor zijn uitvaart, moesten we het overlaten aan de gemeente.”
”In het Land van Cuijk heb je dan pech. In veel andere gemeenten krijgen nabestaanden zonder geld een mooie uitvaart aangeboden. Dat was hier onbespreekbaar.”
De opstelling van de gemeente is in de beleving van Nadesjna en Gerard ronduit bot. ”We kregen te horen dat vanaf nu de uitvaart niet meer openbaar was. Ik vroeg nog: mogen Gerard en ik er dan tenminste bij zijn? Maar nee zei die ambtenaar”, volgens Nadesjna.
Zij herhaalt de woorden die haar zijn bijgebleven: ‘We moeten al zoveel crematies betalen per jaar. Bij bezoekers zijn er extra kosten aan verbonden. Dan wordt het te duur.”
Harde trap na
De moeder van Martin, 80 jaar en gekluisterd aan bed, had het fijn gevonden haar zoon nog een keer te kunnen zien. Dat mocht niet door de ‘regels’.
”De gemeente wilde het alleen toestaan als we de rekening zouden betalen. Maar dat konden we dus niet”, aldus Gerard.
En dan nog is de gemeente niet klaar met hen. Want na de gemeentelijke uitvaart ploft er een rekening op de deurmat. ”Voor de uitvaart, terwijl we er niet bij mochten zijn.”
”Ze pakken alles van je af van jou als familie en dan krijg je nog een trap na ook.” De familie is compleet verbijsterd en ontzettend verdrietig.
Urn
De as van Martin wordt de familie ook op een lugubere manier overhandigd. ”Daar moesten we eerst voor bellen, anders was het misschien nooit gegeven.”
”We moesten een afspraak maken bij het gemeentehuis. De urn kregen we in de hal bij het burgerloket. Gewoon tussen mensen die ook een rijbewijs en paspoort kwamen aanvragen.”
Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan bij De Gelderlander (Premium).