In het schitterende Hoek van Holland zijn hondenbezitters ten einde raad. Aanleiding is het feit er nu door de gemeente Rotterdam onderzocht gaat worden of honden in 2024 nog wel los mogen lopen, of verplicht aan de lijn moeten.
Dat geldt voor Natura 2000-gebieden. Volgens de gemeente Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, zijn honden niet goed voor het mileu. Ze slopen natuurgebieden.
Honden
Het hondenbeleid staat momenteel ter discussie, en de gemeente wil dit nader onderzoeken. Uit verschillende onafhankelijke studies is gebleken dat loslopende honden onbedoeld de dieren in natuurgebieden verstoren. Andere dieren hebben veel last van honden.
Volgens de gemeente gaat het voornamelijk om vogels en grondbewoners zoals hazen, muizen, egels, tjiftjaffen, fazanten, de merels, winterkoningen en andere soorten watervogels.
Hondeneigenaar Mark Lensselink meldt dat de gemeente in eerste instantie het argument van stikstofuitstoot aanhaalde. “Er werd eerst gezegd dat hondenpoep voor veel stikstofuitstoot zorgt, maar daar is de gemeente inmiddels op teruggekomen.
Geen verplicht aanlijnen
”Ze kunnen niet bewijzen dat de flora en fauna in dit gebied de afgelopen decennia zijn afgenomen. Lensseling ziet juist veel buizerds, ijsvogeltjes en vossen.”
Volgens de hondenbaas klopt het helemaal geen jota van het idee dat de natuur achteruit gaat door honden. ”Het klopt totaal niet.”
De gemeente benadrukt dat er momenteel nog geen sprake is van aanlijnen in een Natura 2000-gebied. Volgens de gemeente is men ’te stellig’ geweest inzake de communicatie.
Zij wijzen er ook op dat het verband tussen hondenpoep en stikstof minimaal is en dat dit onterecht in deze discussie belandt is.
Op zoek naar alternatieven
Voordat er eventueel tot verplicht aanlijnen wordt overgegaan, kijkt de gemeente naar alternatieve oplossingen de mogelijk zijn.
Dit omvat overwegingen zoals loslopen buiten het broedseizoen, het creëren van extra alternatieve locaties of het instellen van specifieke zones om de natuur te ontzien.
Hierover zal uitgebreid worden gesproken met hondeneigenaren en bezoekers, aldus de gemeente Rotterdam die op korte termijn met meer informatie komt.