In het Brabantse Helmond is een rouwende weduwe ernstig benadeeld door de gemeente. Na de dood van haar man, meldde de gemeente dat haar man ineens een zoon had. Ook was het huwelijk, dat voltrokken werd in 1977, niet goed geregistreerd.
Verklaring van erfrecht
De vrouw verloor haar man in januari dit jaar en had een verklaring van erfrecht nodig. ”Het zou heel simpel moeten zijn, we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, hebben geen kinderen en er is geen testament”, aldus de vrouw tegen De Gelderlander.
Maar dan volgt er een bericht van de notaris. Ze zou ‘onjuiste informatie’ hebben verstrekt, want haar man is overleden en heeft een zoon. Maar die zoon bestaat helemaal niet.
Gegevens verwisseld
Wanneer de vrouw contact zoekt met de gemeente, geeft die aan dat de afdeling Burgerzaken haar gegevens verkeerd heeft gekoppeld en niet gecontroleerd. Dat zou gebeurd zijn doordat er twee personen met dezelfde achternaam op dezelfde dag overleden.
De vrouw, wiens naam bekend is bij de redactie, is ‘des duivels’ over de reactie van de gemeente. ”Ze hadden niets eens dezelfde geboortedatum en voorletters. Wij konden niet eens kinderen krijgen. Ik heb bij al mijn verdriet dit ook nog moeten meemaken en ben woedend.”
Want de fouten stonden dus al jaren in het systeem. ”Had ik die verklaring niet aangevraagd was ik nooit achter deze miskleun gekomen. En had die vermeende zoon ook nog eens recht gehad op een deel van de erfenis.” De gemeente wil omwille van privacyredenen niet reageren, maar gaat contact opnemen met de vrouw.