Gelderse stad annuleert Sinterklaasintocht vanwege ‘ernstig risico’: Duizenden kinderen verdrietig

Albert Heijn maakt kinderen verdrietig: Schoentje zetten mag niet meer

Verschrikkelijk nieuws voor duizenden kinderen uit het Gelderse Culemborg. Het comité dat de intocht van Sinterklaas organiseert, durft het niet aan vanwege de zwartepietendiscussie en meldt dat er sprake is van een ‘risico’.

Ton Gommans van het Sinterklaascomité Culemborg zegt dat er besloten was Sinterklaas te gaan vieren met zwarte piet en roetveegpiet, “om een transitie te maken van zwart naar roetveeg”. Het feest zou anders ”niet te organiseren” zijn om redenen dat zwarte pieten als racist worden gezien.

Gelderse stad annuleert Sinterklaasintocht: Duizenden kinderen verdrietig

”Voor de Culemborgse pieten die hier echt vandaan komen, is het niet te doen die anonimiteit eraan te geven door je pruik in de kast te leggen”, zegt hij, want “er zitten vrijwilligers bij die werken op kinderdagverblijven, ja die zijn dan herkenbaar”.

Klachten

De burgemeester zou klachten hebben ontvangen van meerdere organisaties, terwijl er ook geruchten zijn ontstaan over eventuele demonstraties.

Vanwege het ‘risico’ dat hieraan kleeft, is nu besloten om de hele intocht te schrappen. Volgens Gommans zijn duizenden kinderen nu verdrietig en wordt hij door iedereen gebeld. Maar, zo zegt Gommans: ”Wij willen niet discrimineren. De vuurrode lippen, de oorbellen, die hebben we hier allang niet meer. Daarnaast hebben we hier al jaren geen zwarte, maar bruine pieten. En het muziekkorps is roetveeg.”