Gelderse familie biedt vluchtelingen woning; gezin komt in Porsche, is ontevreden en vertrekt na 1,5 uur

Vluchtelingen komen aanrijden in Porsche en vertrekken na 1.5 uur

De Gelderse Ursula Hesselink heeft haar hart op de goede plaats zitten. Ze hoeft dan ook niet lang na te denken en stelt haar leegstaande woning op een boerderij met alle basisvoorzieningen en veel ruimte beschikbaar voor  Oekraïnense vluchtelingen. Het loopt echter anders dan verwacht: het verblijf van de vluchtelingen blijft beperkt tot slechts anderhalf uur.

Naoberschap

Het begon zo mooi. Hesselink meldde zich aan bij Noaberschap Ukraine, een stichting die samen met de veiligheidsregio de plaatsing van coördineert. Na haar aanmelding bezocht Hesselink een infoavond, waar ze een vrouw tegen het lijf loopt die actue opvang zocht voor elf vluchtelingen.

Kamers gereedmaken

”De volgende avond zouden de eerste vluchtelingen op de boerderij komen”, zo zegt Hesselink. Om de kamers voor het gezin klaar te maken, moest er veel werk worden verricht. Veel dorpsbewoners uit Tilligte komen daarom helpen en werken hard om het pand zo mooi mogelijk te maken.

Porsche

Hesselink: ”Zaterdagmiddag om 14.00 uur kwamen ze aanrijden, in een dikke Porsche. Er sprong een jongetje uit de auto, maar die kneep meteen zijn neus dicht. We hebben hier natuurlijk een boerderij met vleeskalveren, ik kan me voorstellen dat mensen uit de stad dat niet gewend zijn.”

In eerste instantie betreden het kind, de moeder en een vriendin de boerderij. Hesselink geeft een korte rondleiding en trekt zich dan terug om haar gasten privacy te geven. Anderhalf uur later krijgt de gastvrouw een belletje van haar zoon: ”Mam, ze hebben de sleutel ingeleverd en zijn naar Amsterdam vertrokken.”

Ontevreden over vochtplekken

”Uiteindelijk kreeg ik een bericht van Noaberschap Ukraine Twente, dat ze foto’s hadden ontvangen van vochtplekken in het plafond”, aldus Hesselink die het jammer vind dat haar gasten zo hebben gereageerd. ”Of je arm of rijk bent maakt niet uit. Maar als je dan hier komt en je valt over een paar vochtplekken in het plafond, dan denk ik wel: hoe hoog is de nood?”

Desondanks ziet Hesselink het gebeuren als een incident. Haar woning blijft beschikbaar voor vluchtelingen. ”Ik hoop dat de volgende groep blij is met deze locatie en dat ze hier rust en privacy kunnen vinden.” De Porsche is overigens weer naar Polen teruggereden, zo meldt De Gelderlander.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven