Geld gevonden? Dit is wat je dan verplicht moet doen

Mag je zomaar geld meenemen dat je op straat vindt? Het antwoord is verrassend. Lees verder om te ontdekken wat wel en niet als diefstal wordt beschouwd.

Gevonden geld: Wat moet je doen?

Stel je voor: je loopt over straat en ziet een briefje van vijf euro liggen. Je voelt je gelukkig, maar mag je het zomaar meenemen? Niet echt. Ook al ligt het geld op een openbare plek en lijkt het niemand toe te behoren, technisch gezien ben je een dief als je het oppakt. Volgens voormalig hoofdofficier van justitie Jan Wolter Wabeke is het oppakken van gevonden geld een vorm van diefstal.

Maar wat moet je dan wel doen als je geld vindt? Veel mensen denken dat je naar het politiebureau moet gaan, maar dat is niet juist. In plaats daarvan moet je aangifte doen van het gevonden voorwerp bij de gemeente waar je het hebt gevonden. Bij het gemeenteloket krijg je de keuze om het geld mee te nemen of in bewaring te geven. Voor bedragen onder de 450 euro mag je het geld houden als de eigenaar het niet binnen drie maanden ophaalt. Bij bedragen boven de 450 euro geldt een termijn van een jaar.

Maar laten we eens nader bekijken wat de wet zegt over gevonden geld.

Gevonden geld en de wet

Het vinden van geld bij een pinautomaat kan riskant zijn. Het is nu zelfs strafbaar geworden. “Diefstal bij en via pinautomaten is onderdeel geworden van een strenger beleid,” waarschuwt Wabeke. Je kunt een taakstraf of geldboete krijgen als je geld vindt bij een pinautomaat. Denk dus twee keer na voordat je dat tientje van de grond raapt!

Scroll naar boven