Hart van Nederland meldt dat veel gemeenten momenteel voorbereidingen treffen voor een toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Het zou hierbij gaan om vluchtelingen die momenteel onderdak hebben bij gastgezinnen.

De veiligheidsregio Brabant-Zuidoost laat aan Hart van Nederland weten dat er momenteel zo’n 800 Oekraïners wonen bij Nederlandse gastgezinnen. ”Nederlanders hebben hun hart en huis opengesteld, zonder zich te bewust te zijn van de impact. De wittebroodsweken zijn voorbij, nu is het welletjes.”

En de regio gaat verder. ”Nu krijgen we een stroom doordat mensen zeggen: ik ga op vakantie en ik wil geen Oekraïners alleen in mijn huis. Soms worden Oekraïners echt gewoon gedropt bij de opvang.”

'Gastgezinnen willen van Oekraïners af: ''Zomervakantie komt eraan''

Verzoek aan gemeente

Ook de regio Midden- en West-Brabant vreest de massale dumping van Oekraïners. Een woordvoerster laat weten dat er al flink wat telefoontjes bij de gemeente zijn binnengekomen. Er wordt gevraagd of de gemeente de vluchtelingen in de zomerperiode kan opvangen.

BEKIJK OOK  Morgen gaat het los in NL: Boeren gaan 'wilde acties' houden

Maatwerk

In de regio’s Zuid-Limburg en Utrecht komen er al Oekraïners vanuit gastgezinnen naar de opvang van de gemeenten, al zegt de veiligheidsregio in Limburg dat het om ”geringe aantallen” gaat. De regio Kennemerland zegt de aantallen niet ”bij te houden”, maar geeft wel aan dat er inderdaad plekken worden gereserveerd voor vluchtelingen die niet langer bij hun gastgezin kunnen wonen.

Wachtlijst

De veilgheidsregio Hollands Midden ziet eveneens een toename van het aantal Oekraïners dat zich meldt bij de opvang van de gemeente.

Volgens de gemeente varieert de reden van vertrek. Zo kan het zijn dat de huur van een bepaalde ruimte afgelopen is, Ook is het mogelijk dat er ”problemen ontstaan tussen een gastfamilie en de gasten.”

BEKIJK OOK  Kabinet werkt hard aan uitzondering voor Oekraïners met verlopen rijbewijs

Overigens worden niet alle vluchtelingen die de gemeentelijke opvang in willen/moeten, direct ondergebracht in dezelfde gemeente. Zij komen daarom in sommige gevallen op een wachtlijst, omdat het wenselijk wordt geacht dat zij in dezelfde gemeente blijven.

Voordat het weer losgaat in de comments. Het is dus NIET zo iedereen massaal van vluchtelingen af wil en JA, er zijn voldoende gezinnen die hartstikke gelukkig zijn met hun medebewoners.


Like it? Share with your friends!