Gaat Limburg vandaag opnieuw overstromen? ”We houden overal rekening mee”

Gaat Limburg vandaag opnieuw overstromen? ''We houden overal rekening mee''

Het weer zit niet bepaald mee in Limburg. Gisteren had de provincie reeds te maken met flinke regen- en onweersbuien, maar vandaag dreigt het de verkeerde kant op te gaan. In de middag worden er zeer grote hoeveelheden hemelwater verwacht en dat baart zorgen.

Vorig jaar was de provincie Limburg namelijk bijna helemaal weggespoeld. Het toeristenplaatsje Valkenburg stond blank en ook elders was het letterlijk pompen of verzuipen nadat de Geul dankzij meerdere dagen regen buiten haar oevers trad. Het Waterschap Limburg is daarom ‘extra alert’.

Alarm geslagen

Een woordvoerder meldt aan RTL Nieuws dat Limburgers ”vroegtijdig gealarmeerd” zijn. “We houden voortdurend het waterpeil en eventuele modderstromen door neerslag in de gaten, ook vlak over de grens. Te veel regen in Duitsland kan ook voor wateroverlast in Limburg zorgen.”

Sittard – Geleen wordt zwaar getroffen

Vooral in het zuidoosten van het land ‘gaat het plenzen’. Er kan lokaal wel meer dan 50 millimeter aan regen vallen, wat meer is dan gemiddeld valt in de hele meimaand. “De meeste regen in Limburg gaat vallen rond Sittard-Geleen. Daar kan wel 75 millimeter vallen in zes uur tijd.

Buienradar: code oranje voor Limburg

In de ochtend ziet alles er nog mooi uit. Het is droog en het zonnetje komt af en toe zelfs door. Volgens Buienradar gaat dat in de loop van de ochtend veranderen. Weerman Marc de Jong ziet de bui letterlijk hangen, die gepaard zal gaan met onweer, hagel en zeer zware windstoten.

De Jong waarschuwt onder meer voor ‘onweerscomplexen’, een lijn van hele zware onweersbuien. ”Ik houd rekening met opnieuw code oranje in Limburg”, aldus De Jong.

Of Limburg opnieuw in delen zal overstromen, ligt niet in de lijn der verwachting. Destijds regende het meerdere dagen achter elkaar. Nu komt er echter veel regen in korte tijd. Het Waterschap zegt ”met alle scenario’s rekening te houden.”

'Waterschap Limburg zet zich schrap voor mogelijke nieuwe overstromingen'

Laat een reactie achter

Scroll naar boven