Fruitvliegjes komen wanneer het warm is: met deze tips ben je er snel vanaf

Fruitvliegjes komen op warme dagen: dit is hoe je ze kunt voorkomen en hoe je er vanaf komt

Er staan ons weer lekkere zomerse dagen te wachten. Morgen kan het kwik oplopen tot wel 28 graden en ook op zaterdag kunnen we op die temperatuur rekenen. Hartstikke lekker, maar de warmte trekt helaas ook irritante fruitvliegjes aan.

Honderden tegelijk

Je hebt ze vast wel eens in je woning gehad. Voornamelijk bij fruit. Voordat je het weet, vliegen ze met honderden tegelijk door je woning.

Over het algemeen geldt dan ook: hoe warmer het is, hoe meer fruitvliegjes. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Wel, de ontwikkeling van een eitje naar een volwassen vlieg gaat sneller wanneer het warm is.

Die eitjes leggen vliegen het liefst op fruit. Wist je dat een vrouwtjesvlieg wel 100! eitjes per dag kan leggen op bijvoorbeeld je appel of banaan?

Fruitvliegjes komen op warme dagen: dit is hoe je ze kunt voorkomen en hoe je er vanaf komt

Voorkomen

Een invasie van fruitvliegjes kan ontzettend hardnekkig zijn. Wanneer ze eenmaal opduiken, kom je er niet makkelijk vanaf. Maar je kunt wel voorkomen dat ze in je huis komen.

De eerste tip klinkt ontzettend logisch. Wanneer je groenten en fruit openlijk tentoonstelt, op een tafel bijvoorbeeld, is het voor de gevleugelde vriendjes een paradijs. Zorg daaarom dat je het in de koelkast bewaart, of in een plastic doos.

Aanrecht

Wat ook fruitvliegjes aantrekt, is vuile afwas op het aanrecht. Etensresten en glazen waar nog kleine bodempjes wijs in zitten zijn als een magneet voor de insecten.

Gootsteen

Ook je gootsteen is een plek waar fruitvliegjes bovengemiddelde interesse in hebben. De reden hiervoor zijn natuurlijk etensresten. Zorg dus dat je gootsteen zo schoon mogelijk is.

Vuilnisbak

De vuilnisbak is nog zo’n magneet voor fruitvliegjes. Wanneer je een GFT-bak in huis hebt, ben je reddeloos verloren. Gelukkig hebben de meeste mensen die buiten staan. Mocht je het toch binnen hebben, vervang de zak dan meermaals per dag tijdens de warmte. En houd de bak schoon.

Bestrijden

Wanneer ze eenmaal in je woning zijn, zijn er voldoende middelen om er weer vanaf te komen. Maar je kunt ook zonder middelen zorgen dat ze opzouten.

De insecten zijn niet dol op de scherpe geur van bepaalde kruiden. Lavendel, salie, dille en kruidnagel zijn hier voorbeelden van. Ook een plantje basilicum zorgt dat fruitvliegjes afgestoten worden. Dat gaat overigens niet binnen een paar minuten, maar lang duurt het ook niet.

Je kunt ze ook nog vangen door ze in de val te laten lopen. Doe een beetje wijn, azijn of een stuk rottend fruit in een leeg potje en zorg dat ze niet niet meer kunnen ontsnappen. Doe er bijvoorbeeld folie overheen met gaatjes, of maak met papier een trechter.

Scroll naar boven