Het Limburgse koppel Frits en Angelique Smeets uit Sittard is kapot van verdriet. De twee dachten dat ze een betrouwbare budgetbeheerder hebben om hun schulden af te lossen, maar de man gaat er met al het geld vandoor.
Alles weg
Aan Hart van Nederland vertellen de twee het niet te kunnen bevatten. ”We hadden schuldenvrij kunnen zijn en dit nu al achter de rug kunnen hebben.”
Maar in plaats daarvan, moeten Frits en Angelique weer helemaal opnieuw beginnen. De man heeft hun geld namelijk in eigen zak gestoken.
”Na 4,5 jaar kom je erachter dat alles waarvoor je gewerkt hebt en gespaard hebt, dat dat er gewoon niet meer is”, vertelt Frits. “Ik had nu mijn pensioen op kunnen bouwen. Ik ben ZZP’er dus ik moet dat zelf regelen.”
Afscheidsbrief
De beheerder helpt Frits en Angelique 4,5 jaar lang en in die tijd begint hij zelfs als een vriend te voelen. “We konden hem dag en nacht appen.
”Als we iets nodig hadden, werd dat meteen geregeld. En het was een hele vriendelijke man en hij werd een echte vriend na al die jaren.”
Maar dan staat er opeens een politieman voor de deur die komt vertellen dat hun ‘vriend’ een einde aan zijn leven gemaakt heeft.
Hij had zelfs een afscheidsbrief gemaakt voor Frits en Angelique. ”Niet te veel geld uitgeven, hard blijven werken, dan kom je er wel uit.”
Oh ja, de man had nog een tip: ‘kijk in je bankzaken’. Toen het koppel dat deed schrokken ze zich kapot. Toen bleek dat de ‘vriend’ hun geld had verbrast.
Hotels, h0eren en gemeentebelasting
Met het geld van de twee betaalt de man zijn gemeentebelasting, maar ook zijn elektriciteit, inboedel, kleding, beddengoed, h0eren, etentjes en dure hotels.
Wanneer Frits en Angelique de balans opmaken komt de harde realiteit binnen: hij heeft 72.000 euro van hen afgepakt en dat aan zichzelf besteed.
Hoe dan?
De vraag is natuurlijk hoe dit zover heeft kunnen komen. ”In het begin had hij een softwareprogramma. Daarin konden we zien wat er betaald was en hoeveel we nog moesten.”
”Maar dat programma deed het niet meer. We kregen wel leefgeld elke week week, maar konden niet meer zien wat er op onze rekening gebeurde.”
Geld weg
Nadat de twee achter deze duistere zaken komen, doen ze aangifte en onderzoeken ze of ze hulp kunnen krijgen. Dat krijgen ze niet.
”We hebben wel een betalingsregeling met de Belastingdienst. ”Daardoor komen we niet nog verder in de schulden.” Frits beseft dat het hele traject opnieuw begint.
”Ons geld krijgen we niet meer terug maar ik kan anderen wel waarschuwen: kijk uit met wie je in zee gaat en vrtrouw niet zomaar iemand.”