Frans Timmermans wil klimaat-ovkaart en minder cash geld

Frans Timmermans wil klimaat-ovkaart en minder cash geld

De politieke partijen PvdA en GroenLinks hebben vandaag een gezamenlijk verkiezingsprogramma naar buiten gebracht. Het ‘linkse blok’ heeft allerlei sociale plannen, waaronder een klimaat-ovkaart.

Filosofisch

In aanloop naar de verkiezingen in november houden de twee partijen elkaar al een tijdje lekker stevig vast. Een fusie heeft vooralsnog niet plaatsgevonden.

Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat je als twee afzonderlijke partijen ook afzonderlijk subsidie ontvangt. Dat wordt geregeld via de Wet Financiering Politieke Partijen.

Frans Timmermans wil klimaat-ovkaart en minder cash geld

Frans Timmermans ziet het volgens het voorwoord van het progamma helemaal zitten. “Er is geen uitdaging zo groot, of we kunnen deze aan,” schrijft de voormalig Europese klimaatpaus filosofisch.

“Alleen op basis van vertrouwen kan onze samenleving de toekomst vormgeven op zo’n manier dat iedere inwoner van Nederland zich thuis kan voelen.”

Klimaatticket

Dan de concrete plannen van de twee partijen. Bijzonder is het idee van een ‘Klimaatticket’ in het openbaar vervoer. Het gaat om een abonnementsvorm waarbij reizigers voor 49 euro per maand onbeperkt in de daluren kunnen reizen met tram, bus, trein en metro.

Wie weinig geld heeft, moet dan van de overheid een gratis klimaat-abo krijgen. Hmm, zoiets hebben we eerder gelezen, menen we.

Minimumloon

Verder willen de linkse partijen, net als het CDA en de VVD, het minimumloon verhogen. Nu ligt dat voor laaggeschoolden nog tussen de 12 en 13 euro, maar Timmermans en co vinden dat dit naar 16 euro per uur moet.

Ook moeten de nuluren- en oproepcontracten worden afgeschaft en moet de loonbelasting omlaag voor mensen met lage en middeninkomens. Miljonairs en grote bedrijven moeten juist meer belasting gaan betalen.

Huis-miljonair (= Timmermans) uitgezonderd

“We voeren voor mensen met vermogens boven een miljoen een miljonairsbelasting in, het eigen huis is hiervan uitgezonderd”, staat in het document. Kijk aan, zo blijft Timmermans zelf handig buiten schot. Kijk maar naar de video onderaan deze pagina.

Weg met contant geld

Ook opvallend is dat de partijen in hun plan schrijven dat ze het limiet van cash betalingen willen verlagen: van 10.000 naar 1.000 euro.

Ook willen de partijen het online gokken aan banden leggen. Als het aan GroenLinks en PvdA ligt, mogen mensen straks nog maar maximaal 200 euro per week mogen inzetten op goksites.

Scroll naar boven