Folders uitgedeeld in derdewereldlanden: “Holland the place to be!”

folders uitgedeeld derdewereldlanden

In België wordt op een heel andere manier omgegaan met het vraagstuk rondom nieuwkomers dan in veel andere Europese landen. Voorbeeld: mannelijke bezoekers zonder gezelschap ontvangen geen plaats in opvangcentra en de Belgische overheid legt beslissingen van de rechterlijke macht naast zich neer.

Stijging in aanvragen Nederland

Dit heeft geleid tot een daling in het aantal verzoeken om verblijf in België vorig jaar, een trend die zich onderscheidt van andere landen binnen de EU. In de eerste paar maanden van 2024 zag Nederland een toename van 30% in verzoeken vergeleken met het voorgaande jaar, waardoor alle opvangcentra overvol raakten.

Het resultaat hiervan is een dringend verzoek om hulp van het COA. Bijvoorbeeld het inhuren van hotelkamers en aanbiedingen van het Rode Kruis om noodopvang te faciliteren. Een goed voorbeeld hiervan is de schrijnende situatie in Ter Apel. De stijging van het aantal verzoeken is overigens niet een Nederlands probleem. Overal in de EU komt het voor.

folders uitgedeeld derdewereldlanden
bron: YouTube/Sky News

Meer dan een miljoen mensen zochten onderdak binnen de Europese Unie vorig jaar, een toename van meer dan 20%. Landen als Duitsland, Frankrijk, en Nederland zagen een bijzonder grote toename. Maar dat geldt niet voor België. Daar hebben ze een heel andere aanpak.

Brochures over Nederland in derdewereldlanden

België vormt een uitzondering op deze trend met juist een afname van 8,8% in verzoeken. De Belgische overheid heeft, tegen de uitspraken van de Raad van State in, besloten dat mannelijke nieuwkomers zonder gezelschap niet in aanmerking komen voor een plek in de opvangcentra.

In landen van herkomst circuleren brochures die Nederland afschilderen als een ideale bestemming, compleet met foto’s van hotels en cruiseschepen. Als we dit opleggen tegen België, waar nieuwkomers in tenten op straat leven, is dat een groot verschil.

Bovendien kent België ook een lager percentage van verzoeken die worden ingewilligd, 43% tegenover 85% in Nederland. Dit verschil hangt samen met de nationaliteiten; Nederland ontvangt relatief veel verzoeken van mensen uit Syrië en Turkije. Dit terwijl België meer verzoeken ziet van mensen uit landen als Burundi en Afghanistan.

We zijn erg benieuwd wat jij vindt van deze ontwikkeling. Moet Nederland een voorbeeld nemen aan België? We zien graag een reactie van je tegemoet op Facebook! 

Scroll naar boven