Flinke verschuivingen na de nieuwste cijfers: ”Dit is ongekend”

Flinke verschuivingen na de nieuwste cijfers: ''Dit is ongekend''

De verkiezingsdienst van het ANP is zojuist met nieuwe cijfers gekomen. De PVV loopt weer uit en heeft nu 37 zetels. De verwachting is dat dit nog kan oplopen naar 38 zetels.

De partij van Rob Jetten (D66) krijgt een flinke tik en daalt van 10, naar 9 zetels. De BBB van Caroline van der Plas gaat van 5 naar 7 zetels.

Cijfers

De grote verliezer is natuurlijk de VVD. De partij heeft met 24 zetels een ongenadige tik gekregen, waarmee de kiezers het jarenlange (wan)beleid hebben afgestraft.

Dat zien we ook terug bij de andere coalitiepartijen. Nederlanders hebben er geen vertrouwen meer in. De ChristenUnie (3), het CDA (5) en D66 (9) verliezen fors.

Flinke verschuivingen na de nieuwste cijfers: ''Dit is ongekend''
Flinke verschuivingen na de nieuwste cijfers: ”Dit is ongekend”

Frans Timmermans

De gecombineerde partij GroenLinks / Partij van de Arbeid, probeerde te redden wat er te redden viel. Zij besloten om Frans Timmermans als fractieleider neer te zetten.

We kunnen best concluderen dat de aanstelling van de klimaatpaus weliswaar heeft bijgedragen aan meer stemmen voor de combipartij. Bij de vorige verkiezingen kreeg de PvdA 9 zetels, terwijl GroenLinks er 8 bij elkaar schraapte. Door de partijen samen te voegen, hoopte men meer kiezers te trekken.

Dat is ook gebeurd. Met 25 zetels mag men niet klagen. Maar Nederlanders hebben gekozen voor een rechts bestuur. Dat is niet alleen op te merken uit de monsterwinst van Geert.

Ook NSC (20 zetels) en in minder mate de VVD (24 zetels) varen een rechtse koers. En dus is de kans klein dat Timmermans mag gaan besturen.

BIJ1

Een partij die we vermoedelijk niet meer gaan terugzien in de Tweede Kamer, is de partij van Sylvana Simons. BIJ1 heeft niet eens 1 zetel behaald, zoals het er nu naar uitziet.

Ook 50PLUS, de partij die zich inzet voor 50-plussers, lijkt het niet te halen. Bij de vorige verkiezingen in 2021 had men nog 1 zetel.

Inmiddels is 94 procent van de stemmen geteld. De enige vraag die nog rest is: Gaat Wilders naar 38 zetels? En wordt hij de nieuwe premier?

Vind jij Geert Wilders geschrikt als nieuwe minister-president, of zou je liever iemand anders zien zoals bijvoorbeeld Martin Bosma? Laat het weten in de reacties!

Scroll naar boven