Finse brouwer maakt speciaal NAVO-bier: ”Die Russen hebben niks te zeggen”

Finse brouwer maakt speciaal NAVO-bier: ''Die Russen zijn geen partij voor ons''

Een Finse brouwer loopt financieel binnen dankzij de ontwikkeling van speciaal ‘NAVO-bier’. Volgens Petteri Vänttinen krijgt hij aanvragen uit de hele wereld. Vänttinen heeft een boodschap voor Rusland: ”Jullie kunnen ons niks maken.”

Het speciaalbiertje heet OTAN, de Franse term voor de NAVO die in het Fins ‘ik neem’ betekent. Het schijnt enorm lekker te smaken. Vänttinen omschrijft het als een smaak van veiligheid en een vleug van vrijheid. Zijn bier is razend populair en is nauwelijks aan te slepen. Amper een week nadat hij zijn idee in praktijk bracht, verkocht de vader van twee dochters reeds tienduizenden blikken.

Bierland

Zijn brouwerij is gevestigd in Savonlinna, een gemeente op een steenworp afstand van de grens met Rusland. Volgens de brouwer is bier populair in Finland: ”Het wordt ook massaal gedronken in de sauna en tijdens ijshockey. Finnen drinken zo’n 75 liter bier per jaar.”

YouTube video player

‘NAVO zijn onze vrienden’

Hoewel Finland zich voorheen neutraal opstelde en geen interesse had om zich aan te sluiten bij de NAVO, heeft de oorlog in Oekraïne de situatie veranderd.

”Iedereen dacht dat Rusland niet zou binnenvallen in Oekraïne”, zo vertelt Vänttinen. ”Sindsdien is de steun van Finnen aan de NAVO gestegen van 20 naar 80 procent. We hebben besloten dat we nieuwe vrienden moeten maken en daarbij is de keuze gevallen op het bondgenootschap.”

Rusland kan ons niks maken

De ondernemer vertelt dat zijn 91-jarige grootmoeder nog steeds niets van de Russen wil weten: ”Tijdens de winteroorlog van 1939 bombardeerden ze onze kerk.” Vastbesloten zegt hij: ”We hopen dat het nooit meer zover komt. Russen kunnen Finnen niet zeggen wat ze moeten doen.”

Tenslotte zou Vänttinen graag een blikje NAVO-bier (5,3%) gaan aanbieden op de aanstaande NAVO-top in Madrid. Ook heeft hij contact gelegd met medewerkers van het EU-hoofdkwartier in Brussel. ”In Finland kent elke soldaat ons bier al”, zegt hij trots.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven