Filip (55) knalde vijf jaar geleden in shock een overvaller neer, nu wil justitie hem vervolgen

Filip (55) knalde vijf jaar geleden in shock een overvaller neer, nu wil justitie hem vervolgen

De Belgische Filip Moens (55) raakte vijf jaar geleden totaal in shocktoestand toen zijn zaak werd beroofd. Hij knalde een van de daders, die voor meer dan 500.000 euro aan juwelen had gejat, neer. Justitie wil nu dat hij hiervoor vervolgd wordt.

Leven kapot

Voor Filip is het leven sinds die dag totaal veranderd. ”Ik ben mijn levensvreugde kwijt en blijf leven met de gedachte dat ik iemand heb omgebracht.”

Zo reageerde Filip toen hij te horen kreeg dat justitie hem alsnog wil wil vervolgen voor ‘uitgelokte d00dslag’.  Vandaag gaat het proces tegen hem van start in Gent.

Kalasjnikov

Dit tot enorme verbazing van zijn advocaat Walter van Steenbrugge. Die mikt op vrijspraak. ”Dit is een enorm drama. Filip is een onwaarschijnlijke lieve, aimabele man. Niet alleen juridisch, maar ook menselijk moet hij de vrijspraak krijgen. Deze zaak weegt al jaren op hem.”

Filip (55) knalde vijf jaar geleden in shock een overvaller neer, nu wil justitie hem vervolgen

In de zomer van 2018 dringen twee gemaskerde mannen juwelier Moens binnen. Ze zijn in het bezig van een kalasjnikov en ander vuurwapen.

Filip krijgt de kalasjnikov tegen zijn slaap, terwijl ook zijn zus en vader van 88 jaar niet ontzien worden. In slechts een paar minuten tijd maken de mannen voor meer dan een half miljoen euro aan juwelen buit.

In de galerij komt het tot een confrontatie. Een van de mannen wil dat Filip wordt afgeknald, maar die haalt een vergund wapen uit zijn kluis en vuurt drie keer op de vluchtende mannen.

Een kogel belandde in de rug van een van hen. Die stapt nog op de scooter, maar valt 2 kilometer verder neer. Zijn kompaan laat zijn vriend op straat achter en gaat er vandoor met de buit.

5 jaar cel?

Justitie heeft zowel de beroving als de daaropvolgende schietpartij laten onderzoeken. Filip Moens riskeert maar liefst 5 jaar cel.

Volgens zijn advocaat valt hem niets te verwijten. ”Hij en zijn familie waren bijna zelf omgekomen. Er kon op dat moment geen sprake zijn van een normale geestesgesteldheid bij Filip.”

”De mannen vluchtten weliswaar, maar een van hen kwam terug. Dat is cruciaal, want op dat moment besliste hij (Filip) om zijn wapen te nemen. Maar hij was in totale shock.”

Buiten vervolging

In juni 2022 werd Filip Moens door de Gentse raadkamer, die moet beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de strafrechtbank, buiten vervolging gesteld.

Het Oost-Vlaamse parket en meerdere burgerlijke partijen gingen hier echter tegen in beroep. Zij willen dat Filip alsnog veroordeeld wordt.

De tenlastelegging wordt ‘uitgelokte d00dslag’ genoemd. Als Filip vandaag een verkeerde rechter treft, kan hij vijf jaar worden opgesloten.

Advocaat Van Steenbrugge gaat voor vrijspraak. ”Ik heb dit in mijn loopbaan nog nooit meegemaakt. Wat is de wettelijke zelfverdediging anders nog waard?”

Scroll naar boven