Femke Halsema zwaar teleurgesteld in niet-stemmers, maar heeft wel idee hoe dat komt

Femke Halsema burgemeester

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is met een landelijk percentage van 50,1 procent historisch laag. In onze hoofdstad Amsterdam kwam uiteindelijk slechts 46% van de stemgerechtigden opdagen. Eveneens een negatief record. 

Hiervoor kunnen meerdere redenen worden aangedragen. Politicoloog Andre Krouwel benoemt bijvoorbeeld het gebrek aan mobilisatie van kiezers door sommige partijen. In andere woorden: Het zou kunnen liggen dat het campagne voeren niet heeft gewerkt.

Oorlog

Een tweede reden die Krouwel als aannemelijk beschouwt, is de oorlog in Oekraïne. Mogelijk zijn mensen afgeleid door de gebeurtenissen aldaar.

Vertrouwen

Tenslotte zou het lage opkomstpercentage kunnen komen, doordat Nederlanders het vertrouwen zijn kwijtgeraakt in de politiek. Krouwel: ”Door de coronacrisis zijn veel mensen hun vertrouwen verloren in de politiek en politieke instituten. Dat voel je nu nog steeds een beetje.”

Halsema

Femke Halsema, de GroenLinks burgemeester die sinds 12 juli 2018 op haar post zit, is teleurgesteld in mensen die geen gebruik hebben gemaakt van hun democratische stemrecht. ”Voor onze stad zou het veel beter zijn het veel hoger lag. We hebben meer duidelijkheid nodig over de achterliggende redenen waarom mensen niet zijn gaan stemmen. ”

Burgemeester Femke Halsema

Net als Krouwel wijst ook Halsema de oorlog in Oekraïne aan als mogelijke afleider. ”Dat zijn toch landelijke en internationale onderwerpen die de belangstelling van mensen vasthoudt.

Poll Maker

PvdA wint voorlopig in Amsterdam

Met de resultaten van ruim 95% van de getelde stemmen, is duidelijk geworden dat de Partij van de Arbeid de meeste zetels heeft behaald. Tot nu toe.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven