Er is grote kritiek ontstaan rondom de nieuwe permanente coronawet. Het kabinet zou deze er pijlsnel doorheen willen drukken om te voorkomen dat de juridische basis voor nieuwe coronamaatregelen in een later stadium ontbreekt. Hiermee opent de krant Trouw deze ochtend.
De nieuwe coronawet is niet zomaar een wet. Het geeft het kabinet de bevoegdheid tot het nemen van zeer ingrijpende maatregelen die ten koste kunnen gaan van de grondrechten. Hierbij kun je denken aan het verplicht afstand houden, de sluiting van publieke plekken, een test- of quarantraineplicht of het opleggen van een mondkapjesplicht.
Kritiek van GGD en adviesraden
In een gezamenlijke reactie stellen het Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad dat de nieuwe wet eerder meer onduidelijkheid veroorzaakt dan dat die een bijdrage levert aan een ‘robuust stelsel’ ter bestrijding van een pandemie.
Spoedklus
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn het oneens met de ingrijpende wetswijziging. Zij omschrijven het plan als een ‘haastklus’. De GGD sluit zich hierbij aan.
‘Kabinet had graag meer tijd gehad’
Opmerkelijk is dat een woordvoerder van coronaminister Ernst Kuipers aangeeft dat de regering zelf ook ”niet blij is met de wet” en dat men liever ”meer tijd” gehad zou hebben. De woordvoerder geeft de schuld aan de Eerste Kamer, die de tijdelijke wet heeft weggestemd.