Familie kan niet rondkomen: ”Onze uitkeringen zijn te laag”

Familie kan niet rondkomen: ''Onze uitkeringen zijn te laag''

Een fulltime baan tegen een minimumloon levert anno 2023 een bedrag op van 1.934,40 bruto per maand op. Die ondergrens is er ter bescherming van werknemers. Maar is dat voldoende om van rond te komen?

De familie Sanders* heeft het niet makkelijk. Het gezin, dat bestaat uit vader, moeder en drie kinderen, moet met 5 mensen rondkomen van 1.800 euro per maand.

Afgekeurd

Tegen het Algemeen Dagblad vertelt moeder Janine* hoe zwaar dat eigenlijk is. ”Mijn man (37) heeft zich volledig af laten keuren. Hij heeft een versleten rug, reuma en ptss.”

”Ik zit zelf gedwongen thuis omdat mijn man niet alleen voor de kinderen kan zorgen. De kinderopvang is veel te duur. Tot ze alle drie op de basisschool zitten, hebben we een uitkering ter hoogte van het minumloon. Inclusief toeslagen komt dat uit rond de 1.800 euro per maand.”

hand, palm, palm up

De familie kan daar niet van rondkomen. ”Het is te weinig. We redden het wel, maar dat komt doordat we eten en drinken krijgen van de voedselbank. Ook weten mensen in de buurt allemaal van onze situatie.

Kleding kopen voor de kinderen is ook lastig. ”Omdat we drie meiden hebben kan ik kleren doorschuiven”, zo vertelt de moeder tegen het Algemeen Dagblad.

Geen frisdrank

Omdat ze creatief moeten zijn met hun geld, is er besloten om geen frisdrank meer te kopen. Janine zucht: ”We drinken allemaal limonade nu.”

Met het eten van de voedselbank worden er maaltijden gemaakt die ze voorheen nooit zouden hebben kunnen bedenken.

Ook uitjes met de kinderen is een lastig verhaal wanneer je moet rondkomen van een lage uitkering. ”We moeten daar erg lang voor sparen. Maar als je ziet hoeveel plezier de kinderen daaraan beleven, dan heb je dat er voor over.”

Auto rijdt niet op water

Het weekbudget van de familie ligt, na aftrek van de vaste lasten, op omstreeks 60 euro. Daar moeten dus vijf monden van gevoed worden.

”Alles is duurder geworden”, zo constateert Janine. ”Onze auto rijdt ook niet op water. Mijn man heeft de auto heel vaak nodig.” Omdat het iets goedkoper is, wordt er getankt in België.

Werken

Janine is niet van plan om de rest van haar leven op de bank te blijven zitten. Ooit wil ze graag weer werken. Bij voorkeur een baan in de detailhandel of in de zorg.

Het probleem is echter dat Janine, als ze in de zorg wil werken, daar een diploma voor nodig heeft. ”Ik zal dus eerst naar school moeten voordat ik kan werken.”

Nabeschouwing Trendieuws: De familienamen zijn gefingeerd op verzoek van de familie. Wij hebben gehoor gegeven aan deze oproep.

Scroll naar boven