Familie leeft al jaren afgezonderd: ”Huh, is er een WW2 geweest?”

Familie leeft al jaren afgezonderd: ''Huh, is er een WW2 geweest?''

Een Russische familie die compleet was afgesloten van de bewoonde wereld, had naar eigen zeggen geen flauw benul dat WW2 heeft plaatsgevonden.

Ze wisten ook niets over landingen op de maan, televisie en moderne geneerskunde. Een van de familieleden leeft nog nu nog steeds afgezonderd.

Toeval

De familie woonde in de Siberische wildernis in een gammele hut. Ze waren zo afgezonderd dat ze niet wisten dat WW2 in 1940 was begonnen, en stopte in 1945.

De familie Lykov werd bij toeval ontdekt door een groep wetenschappers, zo meldt Dailystar groot op de voorpagina op hun website.

1978

Het was 1978 en een team van geologen was per helikopter diep in het dennenbos van de Siberische taiga op zoek gegaan naar plekken waar mineraalwater gewonnen kon worden.

Toevallig zag de piloot een open plek op 250 kilometer afstand van een stad of dorp die opvallend veel op een menselijke nederzetting leek.

Toen een team op onderzoek uitging, vonden ze de familie Lykov – behalve Karps vrouw Akulina. Die kwam om in 1961, maar had meer dan 40 jaar de vrieskou overleefd. Volgens de wetenschappers at de familie zelfs hun eigen schoenleer.

1,8 kilometer

De familie Lykov werd gevonden op 1,8 kilometer hoogte. Normaal gesproken kunnen alleen beren, wolven en de sterkste beesten dit bittere klimaat overleven.

Afgesneden van alle menselijk contact waren ze totaal niet op de hoogte van WW2, de maanlandingen, tv en. Ook had de familie geen idee van moderne geneeskunde.

Familie leeft al jaren afgezonderd: ''Huh, is er een WW2 geweest?''

Geoloog Galina Pismenskaya, die op zoek was naar ijzererts, herinnerde zich het moment waarop ze de familie vond. Aan Dailystar vertelt ze: ”De vader zag er bang uit. We moesten iets zeggen, dus ik begon: ‘Hallo grootvader, we zijn op bezoek gekomen!”

”De oudere man antwoordde niet onmiddelijk, maar uiteindelijk hoorden we een zachte, onzekere stem. ”Aangezien je nu toch zo ver bent gereid, kun je net zo goed binnenkomen.”

Sekte

De Lykovs waren lid van een Russisch-orthodoxe religieuze sekte genaamd de Old Believers, die na de Russische revolutie naar Siberië was gevlucht.

Onder Stalin werd het erger en in 1936, nadat de communisten zijn jongere broer hadden neergeschoten, ging Karp Lykov samen met zijn vrouw Akulina en hun twee kinderen Savin (9) en Natalia (2) permanent in het bos wonen. Ze brachten er nauwelijks bezittingen naartoe.

De familie trok zich steeds verder terug in de taiga, en bouwde voor zichzelf slechts een paar gammele hutjes die totaal niet bestand waren tegen het klimaat.

Gedurende hun jaren in het bos werden er nog twee kinderen geboren. In 1940 kwam Dmitry ter wereld. In 1943 werd een dochter geboren, Agafia.

De kinderen wisten dat er andere steden en landen waren dan Rusland, maar hadden geen idee hoe de buitenwereld eruit zou zien. De wetenschappers raakten langzaamaan bevriend met de Lykovs. Ze kregen hen zelfs zo ver om hun kamp te komen bezoeken.

Willen niet weg

Met het herstellen van het contact met de buitenwereld, bezegelde de familie hun eigen lot. In de herst van 1981 kwamen Savin en Natalia om door nierfalen. Of dit te maken had met hun bijzondere dieet is tot de dag van vandaag onduidelijk.

Niet veel later bezweek ook Dmitry aan een longontsteking, die hij opliep door een van zijn nieuwe vrienden. Toen de drie Lykovs waren begraven, probeerde men vader Karp en dochter Agafia over te halen het bos te verlaten. Dat weigerden ze echter.

Karp Lykov blies zijn laatste adem uit op 16 februari 1988, 27 jaar nadat zijn vrouw op dezelfde plek was omgekomen. De inmiddels 80-jarige Agafia woont tot de dag van vandaag nog steeds in de wildernis…

Scroll naar boven