Facekini voor op het strand steeds populairder: ”Witte huid is veel mooier”

Steeds meer vrouwen dragen hem op het strand: facekini steeds populairder

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord en dat is ook helemaal niet zo vreemd. De facekini wordt echter steeds populairder. In China is de zonwerende kleding nauwelijks aan te slepen. Veel vrouwen gaan niet meer zonder naar het strand.

Beschermen

In Europa kijken veel mensen er raar van op, een soort bivakmuts die het gezicht inclusief de schouders bedekt. Zhao uit China is desondanks dolblij met de uitvinding.

De Chinese draagt een lichtblauwe versie die is voorzien van een bloemetjesmotief. ”In China zijn de zomers lang en heel warm. Als ik naar het strand ga, wil ik mezelf beschermen tegen de zon. Hiermee kan dat.”

Wie op YouTube zoekt naar het snikhete strand van de kustplaats Qingdao komt er al snel achter dat Zhao niet de enige is. De felgekleurde facekini’s domineren het beeld. Ze zijn overal, in talloze kleuren. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je jezelf op een inbrekersfestijn begeeft.

Witte huid is mooier

Chinees Judy komt net uit het water. Tegen een verslaggever van het Algemeen Dagblad beweert ze dat de facekini helemaal niet comfortabel zit: ”Ik kan nauwelijks ademen.”Maar je moet er wat voor over hebben!”, stelt Judy die een blanke huid het mooist vindt.

Steeds meer vrouwen dragen hem op het strand: facekini steeds populairder

Schoonheidsideaal

Met de facekini voldoen Chinese vrouwen aan traditionele schoonheidsstandaarden: de vrouw wil blank zijn, bij mannen is het totaal onbelangrijk.

Tenminste, dat was voorheen zo. Ook mannen in China zijn steeds vaker actief bezig zichzelf te beschermen tegen de zon en dragen ook vaker een facekini.

Dat beaamt Li. Hij is samen met zijn vrouw Pang naar Qingdao gekomen. Beiden zijn compleet bedekt, van hun voeten tot en met hun gezichten.

”Ik doe het niet alleen vanwege het schoonheidsideaal. Ook op straat draag ik een hoed en ik loop zelden met korte mouwen omdat de zon heel slecht voor je is.”

Onleefbaar

In China lopen de temperaturen steeds verder op. Dit jaar is de temperatuur al over de 50 graden gegaan. Daardoor kopen steeds meer mensen facekini’s.

Volgens experts wordt het in sommige delen van China in de nabije toekomst dusdanig heet, dat zomers onleefbaar zullen worden. Cijfers wijzen uit dat China dit jaar al 50 procent meer zonwerende kleding verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Uitvinder

De uitvinder van de facekini, Zhang Shifan, wijst erop dat steeds meer Chinezen zich willen beschermen tegen de zon. Dat doen ze met allerlei spullen.

Zo dragen ze hoeden en allerlei soorten maskers die het gezicht bedekken. Er zijn zelfs hoeden met ventilators erin, zodat gezichten koel blijven.

De facekini was eigenlijk bedoeld tegen kwallenbeten en verscheen voor het eerst in 2004. ”Onze klanten hebben ontdekt dat ze ook goed werken tegen de zon. Wij hadden toen niet durven dromen dat het zo’n hit zou worden. We krijgen nu ook bestellingen uit het buitenland!. We verkopen er meer dan ooit!”

Scroll naar boven