Extreem noodweer op komst: ”Het gaat volledig los”

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een heftig weerbericht afgegeven. Het gaat oprecht spoken. Om die reden geldt code geel voor het hele land.

Het belooft vanavond letterlijk te gaan spoken. Wie plannen heeft voor vanavond, kan dat beter goed voorbereid doen, zo meldt het KNMI.

Vanmiddag

Vanmiddag is er nog niets aan de hand. In delen van Friesland, Groningen en Drenthe schijnt een heerlijk lente-zonnetje. De temperaturen kunnen lokaal oplopen tot 20 graden.

In het zuiden en zuidwesten is het ook vrij zonnig, met een maximale temperatuur van 17 graden. In het midden van ons land, blijft het overwegend bewolkt.

In die regio’s wordt het pakweg 14 graden, die gepaard gaat met een aanhoudende stevige wind met een kracht van 3 tot 6.

Vanavond

Tot en met vanmiddag is er dus nog niets aan de hand. Maar het weerbericht voor vanavond wordt wel anders. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor heel Nederland.

Extreem noodweer op komst: ''Blijf binnen''

Het gaat overal namelijk keihard onweren, zo meldt het meetinstituut. Het begint in het noorden, waarna ook het zuiden alsmede het midden van Nederland onweer te wachten staat.

Dit zal gepaard gaan met windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur en massale regenbuiten, waarbij er in korte tijd zeer veel water uit de hemel valt. Zelfs hagel wordt niet uitgesloten.

Volgens het KNMI zullen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden van het weer. Opgeroepen wordt om heel erg voorzichtig te zijn.

Zo rond middernacht neemt het noodweer af en worden de buien minder actief.

Noodnummer in België

Speciaal voor onze Belgische volgers, hebben we besloten ook het weerbericht bij onze zuiderburen op te zoeken en hier te delen. En dat is niet best.

Het KMI, de Belgische variant van ons KNMI, heeft eveneens code geel afgekondigd. Aan het eind van de middag worden felle rukwinden, korrelhagel, regen en onweer verwacht.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft daarom het noodnummer 1722 geactiveerd, zo lezen we bij Het Nieuwsblad. Wie door storm- en/of wateroverlast de brandweer nodig heeft, kan bellen. Let wel: het gaat om niet-levensbedreigende situaties.

Aan het einde van de avond trekken de buien naar…juist ja: Nederland.

Scroll naar boven