Experts waarschuwen: steek geen kaarsjes aan tijdens kerst

white pillar candle on brown wooden table

Kaarsen verhogen de feestvreugde tijdens Kerstmis, maar wist je dat ze ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen? Onderzoek toont aan dat kaarsen kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. Dit is iets waar we minder vaak over horen in vergelijking met de bekende risico’s van sigaretten en alcohol.

Wat Zijn PAK’s?

Bij het branden van kaarsen komen PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) vrij. Deze stoffen zijn volgens het RIVM kankerverwekkend en kunnen ook huid-, oog- en slijmvliesirritaties veroorzaken.

Bewustzijn over kaarsgebruik

Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg benadrukt dat het belangrijk is om bewust te zijn van de mogelijke risico’s van kaarsen. Hij relativeert echter dat er tijdens de feestdagen ook andere gezondheidsrisico’s zijn, zoals ongezond eten.

close-up of lighted candle

Het minimaliseren van risico’s is mogelijk. Goede ventilatie en matig kaarsgebruik zijn sleutelfactoren. Continu kaarsen branden in slecht geventileerde ruimtes verhoogt het risico aanzienlijk.

Allergieën en geurkaarsen

Geurkaarsen bevatten andere stoffen dan standaard kaarsen. Deze kunnen problematisch zijn voor mensen met allergieën. Symptomen zoals hoesten bij het gebruik van geurkaarsen wijzen op een mogelijke allergische reactie.

Volgens de hoogleraar is er geen reden tot overmatige zorgen als je niet frequent kaarsen brandt in afgesloten ruimtes. Een evenwichtige kijk op de risico’s is belangrijk. Genieten van kaarslicht tijdens Kerstmis kan dus nog steeds, mits met de nodige voorzichtigheid.

Scroll naar boven