Experts waarschuwen: spoel je vaat NOOIT af voor je het in de vaatwasser zet

Experts waarschuwen: spoel je vaat NOOIT af voor je het in de vaatwasser zet

Veel Nederlandse huishoudens hebben een vaatwasser. Dat is lekker makkelijk en ook veel sneller dan dat je de vaat met de hand moet afwassen. Toch blijkt dat niet iedereen weet hoe je een vaatwasser gebruiken moet.

Vaatwasser

Dacht jij dat de vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet de bedoeling was? Dat blijkt niet zo te zijn. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Ten eerste: Een afwasmachine is niet zo gemaakt dat hele kipkluiven en/of broodkorsten verpulverd worden. Een vaatwasser welke volzit met etensresten is ook geen oplossing.

Het heeft er dus alle schijn van dat je de smerige vaat moet voorspoelen. Maar dat is ook niet de bedoeling. Het is onzinnig, maar bovenal onnodig.

Vaat moet vuil zijn

Dat stellen makers van vaatwasmiddelen. Zij raden mensen met klem af de vaat voor te spelen. Een vaatwastablet bevat veel enzymen, die zich hechten aan etensresten.

Anders gezegd: zonder etensresten kunnen deze enzymen zich nergens aan vastklampen. Het wasmiddel spoelt dan gewoon weg in een afvoerputje, zonder daadwerkelijk iets schoongemaakt te hebben. En dat wil je natuurlijk voorkomen, want vaat moet goed schoon worden.

Wat je dus het beste kunt doen, is grote etensresten in de prullenbak gooien. De rest kun je gewoon op borden laten zitten.

Huh: je mag de vaat niet eerst afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet

Niet te lang wachten

Sommige mensen zetten een vaatwasser pas een of meerdere dagen later aan. Dan koekt het vuil aan en wordt de vaat niet schoon.

Wat je in dit geval kunt doen, is de meest vieze pannen en borden even afspoelen met koud water. Daarmee voorkom je dus dat je de afwasmachine uitruimt en vuile vaat tegenkomt.

Belangrijke tips

Een afwasmachine werkt door geavanceerde technieken beter dan de schrobtechnieken van je oma. Daar komt nog bij dat voorspoelen niet gratis is.

Het verwarmen van het water dat je gebruikt bij het voorspoelen, komen bovenop de kosten van het verwarmde water die door de vaatwasmachine gebruikt wordt.

Met andere woorden: je verricht dubbel werk.

In een gemiddeld huishouden wordt de afwasmachine ongeveer 227,4 keer per jaar aangezet. In vergelijking met handwas is dat vrij prijzig.

Het wordt dus aangeraden om je vaatwasser alleen aan te zetten wanneer deze helemaal vol staat. Anders maak je het alleen maar duurder voor jezelf.

Schoonhouden

Kies je toch de vaatwasser boven de handafwas? Zorg er dan wel voor dat je de vaatwasser goed schoon houdt. Wanneer er viezigheid in de machine achterblijft, zal hij namelijk minder goed werken en kan hij gaan stinken.

Scroll naar boven