Experts waarschuwen: NOOIT je was binnen drogen

Veel mensen zweren erbij: wasgoed laten drogen op een rek binnenshuis. Maar wist je dat dit potentieel helemaal niet zo goed is voor je welzijn?

Vocht

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat wasgoed dat binnenhuis wordt opgehangen, tot twee liter vocht kan genereren per ruimte. En dat kan niet zulke prettige gevolgen met zich meebrengen.

Want het vele extra vocht zorgt ervoor dat schimmels groeien. En dat niet alleen. Ook huisstofmijt plant zich makkelijker voort. En dat is dan weer zorgelijk voor mensen die kampen met hooikoorts en/of astma. In dit artikel gaan we dieper op deze materie in. Ook krijg je praktische tips voor je was.

Huisstofmijt

Huisstofmuit is een allergeen dat veel voorkomt en dan ook vaak wordt aangetroffen in het huisstof. Deze insectjes zijn erg snel met vermenigvuldigen.

Expert waarschuwen: NOOIT je was binnen drogen!

Vooral wanneer een omgeving vochtig is, gaat het rap. Ze kunnen dan ook allergische symptomeren triggeren bij mensen met een een zwak immuunsysteem.

Was binnen ophangen

Als je dit risico wilt uitsluiten, is het verstandig om je was buitenshuis op te hangen. Daar zorgen natuurlijke elementen als zon en wind voor het afvoeren van vocht.

Daardoor verminder je dus niet alles schimmel- en mijtgroei. Het draagt ook volop bij aan een gezondere leefomgeving. En dat is wat we allemaal willen.

Maar mocht je geen tuin of balkon hebben en geen andere optie voorhanden hebben dan de was binnen drogen, zorg er dan in elk geval voor dat de ruimte waarin je het ophangt goed geventileerd is. Zet je raam bijvoorbeeld open. Wat je ook tot de opties behoort, is een luchtontvochtiger.

Tips voor de was

Naast het vermijden van het ophangen van wasgoed binnenshuis, heb je wellicht ook iets aan onderstaande algemente tips voor je wasgoed.

  • Als je witte was in de volle zon hangt, wordt deze nog witter. Haal de was wel op tijd weg (als het droog is), want de zon kan ook de weefselvezels aantasten.
  • En dan broeken! Die kun je het best ophangen aan de broekspijpen om kreuken te verminderen. Het gewicht van de broek helpt om kreuken glad te trekken.
  • Zwaardere kleding zoals jassen kun je het best ophangen op twee kleerhangers. Hiermee voorkom je vervorming.
Scroll naar boven