Experts waarschuwen: dit is waarom je de Temu-app niet moet downloaden

Chinense webshop Temu overspoelt ons met advertenties, beladen met ongelofelijk lage prijzen (denk aan een Stanley Cup voor slechts € 13,68) en de pakkende slogan ‘shop like a billionaire’. Hoewel het verleidelijk klinkt, is het misschien verstandig om deze app over te slaan.

Die prijzen van Temu!

Het lijkt te mooi om waar te zijn – een volautomatische voetenspa voor € 13,97 en nep AirPods Pro voor slechts € 6,48. Maar goedkope webshops hebben vaak een schaduwzijde, met duurzaamheidsproblemen en twijfelachtige arbeidsomstandigheden. Temu, ondanks zijn verleidelijke prijzen, heeft ook een duistere kant die je wellicht over het hoofd ziet.

Schimmige praktijken

Een Amerikaanse tech-deskundige, Nathan Espinoza, onthult duistere praktijken van Temu en het moederbedrijf PDD Holding. Onderzoek van de Amerikaanse overheid is momenteel gaande. Verdachte ontdekkingen wijzen erop dat de ongelooflijk lage prijzen niet alleen een financiële last voor Temu betekenen, maar mogelijk een slimme afleiding zijn voor schimmige zaken.

persoon die zwarte tabletcomputer gebruikt

Temu lijkt ongeveer $30 verlies te lijden op elke bestelling. Het roept de vraag op of de verkoop van producten wel het hoofddoel is. Nathan suggereert dat Temu mogelijk massaal illegale data doorverkoopt, verkregen door malware op je telefoon te installeren. De prijzen zijn wellicht laag, maar de echte prijs die je betaalt, kan veel hoger zijn.

Maar wat dan?

Volgens Nathan is het vermoeden dat Temu jouw gegevens wil bemachtigen door malware. Hierdoor krijgt het bedrijf toegang tot je locatie, bestanden en kan het zelfs je instellingen wijzigen. Het lijkt erop dat Temu niet zozeer wil dat je hun producten koopt, maar vooral dat je de app downloadt, zodat ze bij je gegevens kunnen. De aantrekkelijke kortingen en prijzen zijn misschien gewoon een lokkertje voor jouw persoonlijke informatie.

Al eerder uit de App Store gehaald

De verdenkingen zijn niet nieuw. De makers van Temu brachten eerder Pinduoduo uit, een vergelijkbare app die uit de App Store werd verwijderd wegens malware. Het lijkt er sterk op dat de Temu-app hetzelfde pad bewandelt, zij het op een ingenieuze manier die nog niet volledig is bewezen.

De keuze is nu aan jou. Ga je voor de verleidelijke goedkope producten, of bescherm je liever je privacy en gegevens? Het lijkt erop dat de ‘shop like a billionaire’-ervaring van Temu wellicht een hoge prijs heeft die niet in euro’s wordt uitgedrukt.

Scroll naar boven