Experts waarschuwen: Dit is hoe lang je maximaal in de sauna mag

Experts waarschuwen: Dit is hoe lang je maximaal in de sauna mag

De meeste mensen houden van een lekker dagje wellness. Even lekker ontspannen in de sauna zorgt voor een heerlijk verwenmomentje. 

Sauna

Aan de sauna kleven veel gezondheidsvoordelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een saunabezoek erg goed is. Het is dan ook niet zo vreemd dat mensen in Finland in vrijwel elke woning een sauna hebben ingebouwd. In het Scandinavische land koop je geen woning zonder.

Enfin, de bewezen gezondheidsvoordelen van een sauna zijn talrijk. Onderstaand geven we zes voordelen waar je lichaam van geniet:

  • Het vermindert stress
  • Het verbetert de weerstand
  • Het reinigt je huid en is goed voor je haar
  • Het bevordert het herstel na het sporten
  • Goed voor de algehele gezondheid
  • Je slaapt er beter door

Experts waarschuwen: Dit is hoe lang je maximaal in de sauna mag

Hoe lang mag je in de sauna?

Om maximaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen, is het de bedoeling dat je een tijdje blijft zitten. Wanneer jij er na een minuutje al uit gaat, heb je er niets aan.

Aan de andere kant is een half uur dan weer veel te lang. Ga jij wel eens naar de sauna, maar heb je geen idee hoe lang je daar eigenlijk in moet zitten? Lees dan snel verder.

Twee factoren

Sauna-experts wijzen op twee verschillende factoren die meespelen. Allereerst is dat de temperatuur. In een hete sauna zit je minder lang, dan in een wat koelere versie.

Wanneer je in een sauna gaat met een temperatuur van 80 of 90 graden, is het de bedoeling dat je maximaal tien minuten in de sauna blijft.

Er zijn weliswaar vaak zandlopertjes aanwezig die tot vijftien minuten gaan, maar dit is volgens experts te lang en dat wordt afgeraden.

Aantal sessies

Wat daarnaast ook meespeelt, is hoeveel ‘sessies’ je die dag uit wilt voeren. Ga jij bijvoorbeeld drie keer in een sauna, dan kun je het beste 8 tot 10 minuten doen.

Wanneer je een sauna in gaat met een wat lagere temperatuur, zoals 70 graden, dan is het advies om maximaal 15 minuten te blijven zitten.

Luister naar je lichaam!

Er zijn dus richtlijnen voor de maximale duur in een sauna. Het meest belangrijk is om altijd naar je lichaam te luisteren als je in de sauna gaat.

Wanneer je 10 minuten wilt blijven zitten, maar je begint jezelf na een minuut of zeven duizelig te voelen, dan moet meteen eruit.

Vanzelfsprekend mag je het lekker heet hebben, maar je mag jezelf absoluut niet ziek beginnen te voelen in een sauna.

Kleren

En dan is er nog een dingetje waar veel discussie over bestaat. Moet je nu of geen badkleding aan wanneer je naar een sauna gaat?

Experts waarschuwen: Ga NOOIT met kleren aan in de sauna!

Het antwoord hierop is zeer duidelijk. Experts raden dit ten zeerste af. Wanneer je hevig begint te transpireren, wil het zweet je lichaam verlaten. Wanneer je dan badkleding aan hebt, kan het zweet na afloop niet goed worden weggespoeld. Dat zorgt voor huidklachten.

Er zijn een hoop wellnessresorts die tegen badkleding zijn. Het zweet trekt namelijk in badkleding en dat wordt vervolgens weer in zwembaden verspreidt.

Met badkleding de sauna in gaan? Dat slaat dus helemaal nergens op.

Scroll naar boven