Experts slaan alarm: Dit is waarom steeds meer haaien naar de kust komen

Experts: Dit is waarom haaien steeds dichterbij de kust komen

In een gloednieuwe documentaire op BBC One – Why Sharks Attack- leggen experts uit hoe het komt dat haaien steeds dichterbij de stranden gesignaleerd worden en waarom hun gedrag verandert: Spoiler alert: wij mensen zijn de oorzaak.

Egypte

Vorige maand werd de 23-jarige Russische toerist Vladimir Popov met huid en haar verslonden, terwijl hij slechts een paar meter van het Rea Sea resort in het Egyptische Hurghada aan het zwemmen was.

In een ijzingwekkende video die massaal op sociale media werd gedeeld, en ook nu op YouTube te vinden is, zien we hoe de jongen om zijn vader roept, voordat hij verdwijnt in de diepte.

Experts: Dit is waarom haaien steeds dichterbij de kust komen

Het gebeurde minder dan een jaar nadat twee vrouwen werden verslonden op nagenoeg dezelfde plek. En het is niet alleen in de Rode Zee, waar haaien zich steeds vaker aan de kust melden.

BBC documentaire

In de afgelopen weken sijpelden er ook nieuwsberichten door over blauwe haaien in Spanje. In onder meer Ibiza, Mallorca en ook Alicante doken de roofvissen achter elkaar op.

Maar hoe is dat mogelijk? Haaien leven al eeuwenlang in oceanen en wateren, maar de laatste tijd lijken ze steeds dichterbij onze stranden te komen.

In de BBC documentaire gaan experts dieper in op de materie. Zij verklaren waarom zij denken dat haaien steeds vaker opduiken bij luxe resorts.

Voorraad uitgeput

Nour Farid, onderzoeker bij HEPCA, zegt er het volgende over: ”Ik geloof heilig dat de visserij de kern van het probleem vormt. De vissersboten  vangen simpelweg te veel vissen, waardoor de voorraad langzaam maar zeker uitgeput raakt. Ik opteer dan ook voor een visverbod.”

Dr. Laura Ryan, van de de Macquarie universiteit, doet onderzoek naar aanvallen van witte haaien op mensen. Ze legt uit: ”Recent treffen we veel haaien aan met een ‘gekrompen lever’. Dat is een teken dat haaien hongerig zijn. Om die reden jagen ze op mensen. Omdat ze honger hebben.”

Experts: Dit is waarom haaien steeds dichterbij de kust komen

Stop visserij!

Farid wil dat er een einde wordt gemaakt aan de commerciële visvangst. ”De visvoorraad is momenteel kritiek. Het is niet meer vol te houden. We zorgen er hiermee voor dat oceaandieren, zoals haaien, hongerig worden. Daardoor verandert hun gedrag. Het zijn jagers.

Mensen bijten

Volgens de experts kunnen we een significante toename verwachten als het gaat om aanvallen op mensen. ”Zolang we doorgaan met vissen op grote schaal, maken we het alleen maar erger. We kunnen het honderdvijftig keer aangeven, maar zolang niemand iets doet, is het zinloos.

Scroll naar boven