Expert legt uit waarom je ’s nachts nooit je telefoon moet opladen

In onze snelle tijd is het essentieel om je telefoon opgeladen te houden terwijl je onderweg bent. Vaak vertrouwen we op de betrouwbare nachtelijke oplaadbeurt. Maar is dit wel de juiste gewoonte? Een expert legt uit waarom je je telefoon beter niet ’s nachts moet opladen.

Snelladen, lang leven

Ritesh Chugh, een universitair hoofddocent in Informatie- en Communicatietechnologie aan CQUniversity Australia, stelt dat de meeste nieuwe smartphones tussen de 30 minuten en twee uur nodig hebben om volledig op te laden. Daarom is je telefoon ’s nachts opladen niet alleen overbodig, maar het versnelt ook de veroudering van de batterij.

De lithium-ionbatterijen die smartphones van stroom voorzien, degraderen door verschillende factoren, waaronder laadpatronen, temperatuurschommelingen en gebruikstijd.

Wanneer je je telefoon ’s nachts aansluit, betekent dit dat de telefoon vier keer zo lang wordt opgeladen als nodig is. Dit is niet verwonderlijk, gezien het feit dat de telefoon zes tot acht uur onaangeroerd blijft.

De gevaren van ‘Trickle Charge’

Het is ook niet aan te raden vanuit een veiligheidsperspectief, hoewel de meeste apparaten stoppen met opladen zodra ze 100 procent batterij hebben bereikt om oververhitting te voorkomen. Omdat apps nog steeds op de achtergrond draaien, zal de batterij echter blijven dalen tot 99 procent.

Dit leidt tot het opnieuw opladen van de batterij, in wat bekend staat als ’trickle charge’. Chugh legt uit dat trickle charging na verloop van tijd de batterij kan verslijten. Daarom hebben veel fabrikanten functies om dit te reguleren. Apple’s iPhones bieden de mogelijkheid om opladen te vertragen na 80 procent, en Samsung’s Galaxy-telefoons geven de optie om de lading te beperken tot 85 procent.

Het kan ook schadelijk zijn voor de levensduur van de batterij als je de telefoon volledig laat leeglopen. Idealiter moet je telefoon zich tussen 20 en 80 procent bevinden om de batterij gezond te houden.

Je wilt immers niet in die hartverscheurende situatie belanden waarbij je telefoon voor je ogen van 60 naar 10 procent daalt. Het behoud van de batterijgezondheid is de sleutel tot een langere levensduur van je geliefde apparaat.

Scroll naar boven