Exclusief: Rusland heeft zojuist een staakt-het-vuren afgekondigd in twee Oekraïense steden

staakt-het-vuren

Rusland heeft een staak het vuren afgekondigd in twee steden zodat burgers kunnen evacueren door humanitaire corridors.

Gezamenlijk tekort

Nadat beide landen een ‘gezamenlijk akkoord’ bereikten tijdens de tweede ronde van de gesprekken tussen beide overheden die twee dagen geleden in Wit-Rusland werden gehouden, heeft Rusland een tijdelijk staakt-het-vuren afgekondigd om de veilige doorgang mogelijk te maken van degenen die Oekraïne ontvluchten.

Volgens het Kremlin zal dit plaatsvinden in de Oekraïense steden Volnovakha en Mariupol. De Russische staatsmedia hebben ook verslag gemaakt van een bevestigd staakt-het-vuren, bestempeld als een ‘regime van rust’, om de evacuatie van onschuldige burgers makkelijker te maken.

Na de tweede gespreksronde heeft de Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podolyak bevestigd dat de twee landen het eens zijn geworden over de tijdelijke wapenstilstand zodat burgers vreedzaam kunnen evacueren. Ook zal de tijd gebruikt worden om medicijnen en voedsel te leveren aan de plekken waar het meest gevochten wordt.

De afgelopen dagen zat de stad Mariupol, die in totaal 450.000 inwoners heeft, zonder water en elektriciteit. Dit kwam nadat civiele gebouwen het doelwit werden van Russische raketten. Het staakt-het-vuren zal plaatsvinden van 08:00 tot 15:00.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven