De voormalig agent Austin Hopp uit het Amerikaanse Colorado is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf na de gewelddadige arrestatie van een 73-jarige vrouw. Op bodycam beelden van het incident is te zien hoe de agent Karen Garner met overmatig geweld arresteert.

Oudere vrouw met dementie

Het trieste van het hele verhaal is niet alleen dat het ging om een oudere vrouw. Maar Karen leed ook aan dementie. Tijdens de confrontatie zou de agent haar arm hebben gebroken. In de video wordt al snel duidelijk dat de vrouw niet helemaal scherp is. Toch besluit de agent haar met harde hand aan te pakken.

Op donderdag 5 mei werd Hopp veroordeeld door de rechter nadat ze hem schuldig had verklaard voor een tweedegraads mishandeling. De arrestatie vond plaats in de zomer van 2020 nadat medewerkers van een supermarkt de autoriteiten hadden gebeld toen ze erachter kwamen dat de vrouw voor $14 aan producten had gestolen.

Weglopen voor arrestatie

De versufte vrouw liep over een veld richting haar huis, toen de agent ter plaatse kwam. Wanneer de vrouw probeerde weg te lopen van hem, antwoordde hij: “Ik denk niet dat je het op deze manier wilt spelen.” Op de beelden is de zien hoe de agent de vrouw hardhandig probeert te overmeesteren.

BEKIJK OOK  Weer code geel afgegeven voor ons land vandaag: “het gaat flink stormen”

Toen de beelden van de arrestatie een jaar later op het internet verschenen, brak de hel los. Kort daarna werd Hopp uit zijn functie gezet en in mei gearresteerd, meldt The Washington Post.

De familie van Garner won in september 2021 een schikking van $ 3 miljoen na het aanklagen van de stad en een aantal politieagenten, en ontving een openbare verontschuldiging van het stadsbestuur.


Like it? Share with your friends!