Evelien (74) vergeet te betalen in kringloopwinkel: ”Ik ben schandalig behandeld”

Evelien (74) vergeet af te rekenen in kringloopwinkel en wordt hard aangepakt

Kringloopwinkel Nobel in Goes wordt geteisterd door boeven die wel kleding komen halen, maar er niet voor betalen. Om die reden zijn er beveiligingsmaatregelen getroffen. Iemand die tegen de lamp gelopen is, is Evelien (74). Ze ‘vergat’ een vestje te betalen en dat heeft grote gevolgen.

Kringloopwinkel

De zeventiger moest op vrijdag naar het ziekenhuis voor een controle aan haar arm die in het gips zit, maar haar dochter wilde er een leuke dag van maken.

Moeder en dochter pakken een terrasje, shoppen een beetje en gaan langs de kringloopwinkel. ”Even de rottige situatie wat lucht geven, je kent het wel.”

Bij de kringloopwinkel staat het parkeerterrein vol. Dochter Lientje parkeert de bus op een plek voor vergunninghouders en wil vliegensvlug met haar moeder door de winkel gaan. De een vindt een mooi vestje, de ander een jasje. Evelien vindt ook nog een paar leuke vaasjes.

Evelien (74) vergeet af te rekenen in kringloopwinkel en wordt hard aangepakt

Ze vertelt haar dochter dat die alvast naar de auto kan gaan, en wil zelf gaan afrekenen. Niet lang daarna gaat het alarm af. ”Ze vroegen of ze in mijn tas mochten kijken. Ik doe die tas open, niets te zien. Ik moest nog een keer door het poortje, en toen ging het alarm weer af.”

”Toen pakte die vrouw het prijskaartje vast achter in mijn nek en ik sla mijn handen voor mijn mond. Ik had dat vestje nog aan!”

Winkeldief

Dochter Lientje wacht ondertussen op haar moeder, maar wordt ineens aangesproken door een man die haar vertelt dat haar moeder verdachte is bij een winkeldiefstal.

”Mijn mama zou dat nooit doen. Ik mocht ook niet naar haar toe. Ik was ziedend!”, zo vertelt ze tegen De Gelderlander.

Behandeld als een crimineel

Moeder Evelien zit ondertussen in een kantoortje tegenover twee medewerkers van de winkel. Die halen er agenten bij om de 74-jarige vrouw officieel in staat van beschuldiging te stellen.

”Ik zeg: het is een vestje van vier euro. Laat het me nou gewoon alsnog betalen. Maar dat mocht ineens niet meer. Ze zeiden dat ik een winkelverbod zou krijgen en een boete.”

En het werd nog erger, want een politieagent is helemaal niet aardig geweest tegen Evelien. ”Die vroeg op harde toon of ik even wilde gaan zitten. Ik zeg: meneer, ik heb net een nieuwe knie!”

Na het opmaken van een proces-verbaal krijgt Evelien een tablet onder haar neus waar ze moet tekenen. ”Dat heb ik maar gedaan. Ik denk, dan ben ik er van af. Maar ja, later bleek ik dus getekend te hebben dat ik iets heb gestolen.”

‘Excuses’

Evelien kan er nog steeds nauwelijks van slapen, en dochter Lientje is ook nog steeds boos. ”Mijn moeder was helemaal in paniek. En dan laten ze haar iets tekenen! Dat kan toch niet!?”

Lientje is in de pen geklommen om bezwaar te maken tegen het gebeuren. Dat heeft weinig uitgehaald. De eigenaar van de winkel, Floor Marijs, heeft wel excuses aangeboden ‘voor waar niet correct zou zijn gehandeld’. Marijs wenst de twee het ‘allerbeste’ toe.

De p0litie heeft het bij een waarschuwing gehouden, maar de boete van 181 euro is blijven staan. ”Ik was zo kwaad. 181 euro! Zijn ze nu helemaal besodemieterd? Ik heb maar een AOW’tje. Dat is een rib uit mijn lijf. En dan heb ik dat vestje niet eens!”

Scroll naar boven