Eti woonde wekenlang met haar kleine kinderen in een tentje

Eti woonde wekenlang met haar kinderen in een tentje: ''Heb alleen een koffertje

In Nederland kampen we al tijden met een nijpend tekort aan woningen. Hugo de Jonge werd aangesteld als woonminister, maar ook hij heeft de problematiek niet kunnen verhelpen. Duizenden mensen hebben geen enkel houvast.

Woningnood

Wellicht ben je zelf op zoek naar een (sociale) huurwoning, of ken je iemand die graag op zichzelf wil gaan wonen. Doordat Nederland de deuren open heeft gezet voor mensen uit andere landen, wordt het steeds voller. Maar daardoor zijn er dus ook steeds minder woningen.

Dit zorgt soms voor schrijnende situaties. En de oplossing is nog lang niet in zicht. Het demissionaire kabinet kan er niets meer aan doen.

Eerst komen er nog nieuwe verkiezingen, dan moet er nog geformeerd worden en pas dan komt er een nieuw kabinet dat zich over de situatie kan gaan buigen. Mensen die nu een woning zoeken, zullen daardoor nog lang moeten wachten. En daar hebben we geen woorden voor.

Tentje

Iemand die het woningtekort op een bikkelharde manier heeft ondervonden, is Eti Wagenaar. Enkele jaren geleden kwam de moeder met haar twee kinderen op straat te staan na een scheiding.

Moeder slaapt noodgedwongen weken met haar 2 kinderen in tentje
Beeld: Hart van Nederland

Noodgedwongen heeft ze wekenlang met haar kinderen in een tentje moeten slapen. Dit heeft diepe sporen nagelaten. Aan Hart van Nederland vertelt Eti meer.

”Je moet je ondertussen groot houden voor de kinderen. Je hebt echt niks, alleen dat ene koffertje.” Inmiddels verblijven de drie in een chaletje op camping Molenwurf in Wognum (Noord-Holland).

Dromen van woning

De kans dat het chaletje wordt ingeruild voor een eigen woning, is momenteel enkel een droom. Eti is een van de 390.000 woningzoekenden, die voortdurend achter het net vist.

Als het aan Eti zou liggen, zouden gemeenten zich flexibeler moeten opstellen en meer pop-up woningen toestaan. Maar momenteel gebeurt dat nog niet.

Voorrang sociale huurwoningen

Hart van Nederland deed eerder onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat mensen de woningnood een van de belangrijkste politieke thema’s vinden.

Een overgrote meerderheid van 61 procent van de 4.082 respondanten zet dit thema met stip bovenaan. Die positie wordt overigens gedeeld door gezondheidszorg.

Veel gebouwd

Mathijs ten Broeke van de Woningbond vindt dat een nieuw kabinet voorrang moet geven aan sociale huurwoningen. ”De afgelopen jaren is er veel gebouwd, maar vooral veel dure woningen in de vrije sector. Een nieuw kabinet moet kiezen voor betaalbare woningen. Ze moeten gedwongen worden.”

Scroll naar boven