Esra (13) ging logeren, achter dagen later zetten de ouders haar beademing stop

Esra (13) ging uit logeren, 8 dagen later halen ouders haar van de beademing af

In het Australische Queenland is een meisje van slechts 13 jaar om het leven gekomen als gevolg van een uitdaging op het platform TikTok. De ouders van Esra, Andrea en Paul Haybes, vertellen hoe zij met pijn in hun hart hun dochter van de beademing hebben moeten halen.

TikTok

Eind maart ging Esra een avond logeren bij een goede vriend van haar. Eenmaal aangekomen bedachten de twee om mee te doen aan een uitdaging die rondgaat op TikTok, genaamd ‘chroming’.

Hierbij worden jongeren aangespoord chemicaliën  in te nemen. Dat moeten ze dan doen via hun mond of neus. Het doel is om er high van te worden.

Deodorant

Esra en de vriend besloten om mee te doen en de uitdaging te filmen. Het onwetende meisje spoot een spuitbus deodorant in haar neusgaten.

Enkele seconden nadat ze dit had gedaan, zakte ze in elkaar. Door de hoeveelheid deodorant was haar hart ermee gestopt.

De vriend van Esra heeft niet direct door hoe ernstig het is. Hij denkt dat het om paniekaanval gaat en belt de ouders van Esra op.

Het enige dat hij vraagt is of ze hun dochter willen komen ophalen omdat er ”iets niet goed is”. Meer informatie wil hij op dat moment niet verstrekken.

Hersenen

Pas wanneer de ouders arriveren, heeft men door de Esra’s hart ermee gestopt is. De hulpdiensten worden gebeld en deze proberen haar te reanimeren.

Wonder boven wonder weten paramedici haar hart weer op gang te krijgen. Haar hart en longen waren sterk en men hoopte dat Esra het misschien zou redden.

Na acht dagen aan de beademing wordt echter duidelijk dat Esra’s hersenen ‘onherstelbaar beschadigd’ waren. Andrea en Paul moeten het tragische besluit nemen om de machine uit te laten zetten. Daarmee verliezen ze hun dochter van slechts 13 jaar jong.

Gebroken

De presentator van het programma, Ally Langdon, hoort het verhaal van de ouders aan en barst op televisie in snikken uit.

Esra’s vader geeft aan dat de familie, sinds het wegvallen van Esra, volledig ‘gebroken’ is. Esra’s broers en zussen Imogen, Seth en Charlie zijn zichzelf niet meer.

Andere mensen behoeden

De reden waarom de ouders dit verhaal publiekelijk delen, is om andere mensen en vooral jongeren te behoeden voor deze debiele trends op sociale media.

”Onze familie is verwoest. We slapen nauwelijks, eten nauwelijks en kunnen niet meer lachen. Wat wij willen, is voorkomen dat andere families hetzelfde lot te wachten staat.

Scroll naar boven