Esmee heeft het zwaar: ”Mijn dochter (9) heeft een burn-out”

Esmee heeft het zwaar: ''Mijn dochter (9) heeft een burn-out''

De 34-jarige Esmee zit met de handen in het haar. Haar dochtertje van negen jaar kampt namelijk met een burn-out en gaat daardoor niet meer naar school. In een exclusief interview vertelt de moeder van Jasmine waarmee het allemaal begon.

Corona

Dat het niet goed gaat met Jasmine is een understatement. Het kind belandde drie jaar geleden, vlak nadat het coronavirus ook in Nederland uitbrak in een depressie.

”Jasmine was erg angstig en bang om besmet te raken. Ze ontwikkelde angstklachten en durfde niet meer naar school. Ze was heel bang dat ze corona zou oplopen.”

”Maandenlang is daardoor thuisgebleven van school. Hoe langer de pandemie duurde, hoe banger ze werd.” Begin januari 2021 is het dan zover: het gezin raakt besmet.

‘School vraagt veel’

Het gezin zit maar liefst 17 dagen in quarantaine. De school vraagt veel van Jamsine. Ze moet vijf gemiste toetsen op 1 dag inhalen. Daardoor krijgt het kind nog meer stress.

”Jasmine trok zich terug en wilde niet meer spreken. Ze zat urenlang huilend op de wc en was veranderd in een doodsbang wezen”, zo vertelt Esmee.

”Ze is zelfs weggelopen. We hebben haar geprobeerd te helpen, maar op gegeven moment waren we ten einde raad. Op dat moment wilde Jasmine niet meer naar school.”

Burn-out

Jasmine blijft anderhalf jaar thuis, uit angst om weer corona te krijgen en krijgt in die tijd ook nog eens een burn-out. Ze is niet meer vooruit te branden.

”Ze ligt dagenlang op de bank, tekenfilms te kijken. Zelfs een kopje naar de afwasmachine brengen lukt haar niet. We proberen nu hulp te krijgen, maar dat is niet makkelijk.”

”Ze bekijkt de wereld heel negatief sinds het coronavirus is uitgebroken. Nu het ergste achter de rug is, is ze bang dat het weer zal terugkomen.”

”De burn-out van mijn dochter duurt nu al bijna twee jaar. Ik kan zelf ook niet werken omdat er niemand anders op haar passen kan.”

Radeloos

Esmee is radeloos en hoopt dat haar dochter zich snel beter voelt. ”Mijn man geeft haar nu onderwijs. Wanneer hij thuiskomt van zijn werk, gaan ze aan de slag.”

”Maar omdat Jasmine het zo somber inziet, heeft ze er na een half uurtje vaak al geen zin meer in. Dat gaat ze weer tv kijken of in bed liggen.”

”Ideaal is het natuurlijk niet, want op een ‘echte school’ leert ze veel meer. Ook komt ze daar in contact met andere kinderen. Dat vinden we essentieel.”

”Ze heeft in de afgelopen drie jaar bijna niemand gezien. Mijn dochter is pas negen en heeft nu al zoveel bagage. Ik hoop dat het goedkomt.”

Scroll naar boven