Ernstig zieke Gert-Jan wint juridisch gevecht van UWV: ”Dit biedt hoop voor anderen”

Patiënten die lijden aan de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS en geen kans hebben om hiervan te kunnen herstellen, hebben recht op een uitkering. De hoogste rechter stelde de ernstig zieke Gert-Jan van Duren uit Almelo in het gelijk, tot onvrede van het UWV.

Gert-Jan is vanwege de ziekte permanent aan bed gekluisterd en vroeg een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) aan. Hoewel meerdere artsen aan het UWV lieten weten dat de man niet meer zal herstellen, denkt het UWV daar anders over.

Zij vinden dat Gert-Jan (58) best kan herstellen en wilden hem niet volledig arbeidsongeschikt verklaren. Dat betekende automatisch dat hij geen recht had op een uitkering. Eerder koos de rechtbank in Almelo de kant van het UWV, een extra harde klap voor de tot wanhoop gedreven Gert-Jan.

Hoger beroep

Maar Gert-Jan besloot door te vechten en ging in hoger beroep. En met succes, want vandaag oordeelde de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechtsorgaan in sociale verzekeringskwesties, dat de rechtbank in Almelo een grote fout gemaakt had en dat Van Duren inderdaad geen kans op herstel heeft. En dus moet het UWV hem de uitkering alsnog gaan betalen.

Grote betekenis

De uitspraak is van grote betekenis voor andere patiënten die een soortgelijk gevecht moeten voeren, ziet ook de ME/CVS Stichting Nederland. Want artsen, verzekeraars, instanties en overheid kunnen het al jaren niet eens worden over de mate van erkenning van de aandoening.

Nu is ME/CVS dus erkend als ernstige zieke, waar naar schatting zo’n 40.000 mensen in Nederland aan lijden. ”Voor hen is dit goed nieuws”, aldus woordvoerder John Mulder van de ME/CVS Stichting Nederland.

Ernstig zieke Gert-Jan wint juridisch gevecht van UWV: ''Dit biedt hoop voor anderen''

Superblij

Gert-Jan zelf, die zich tragisch genoeg naar de rechtbank moest laten vervoeren per wensambulance, is enorm blij met de uitspraak: ”Dit is een overwinning die ik niet meer had verwacht. Dat gevecht tegen een niet functionerend systeem van de overheid is energievretend. En ik heb geen kracht en energie. Dit is eindelijk een erkenning.” Desondanks gaat het erg slecht met Gert-Jan.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven