Ernstig ziek koppel woont al maanden in de bosjes: ”We kunnen nergens heen”

Ernstig ziek koppel woont al maanden in de bosjes: ''We kunnen nergens heen''

Een agent deed onlangs een even bijzondere als hartverscheurende ontdekking. In een natuurgebiedje in Den Haag trof hij een nat, verkleumd en ziek echtpaar aan van Poolse afkomst.

Tegen De Gelderlander vertelt Dominik, de agent die het stel aantrof, over de ontdekking. ”Hij was onderkoeld en zij was ook in slechte staat.”

Erbarmelijk

Het koppel scheen al maanden in de bosjes te wonen. Dominik zag natte slaapzakken hangen aan een koord, bezittingen in boodschappentassen en een rollator welke diep in de modder stond.

”Het water stond tot voor de tent en bijna tot in de schoenen. De man bleek ernstig ziek te zijn en in het ziekenhuis in Den Haag behandeld te worden.”

Om die reden wilde het stel dus graag in de buurt van Den Haag zijn. De man vertoonde tekenen van onderkoeling en zijn vrouw was er ook slecht aan toe. Zij had zelfs blauwe oren.

Kunnen nergens heen

Het koppel werd aangetroffen in het Uithofpark. Daar verstopten ze zich achter honderd meter aan struikjes en bomen. Er waren al meerdere meldingen binnengekomen van mensen die zich ernstig zorgen maakten om de twee. Maar het vinden van hen bleek het grootste karwij.

Agenten hebben zich ingezet voor een plek voor het koppel. Ze kunnen terecht in een opvangcentrum in Delft. ”Pas na veel discussie gingen ze mee.”

De twee waren bang om van elkaar gescheiden te worden. Doordat Dominik zelf een Poolse achtergrond heeft, was het een beetje makkelijker om te communiceren.

Agent Derwisinski worden de problemen met daklozen in Den Haag en omstreken steeds groter. ”Het is ondertussen niet meer een situatie van of ze er wel of niet mogen zijn. De opvangcentra zitten vaak vol. Ze kunnen nergens anders terecht.”

”Je kan ze wegsturen, maar dan gaan ze ergens anders heen. Je kan ze bekeuren totdat je een ons weegt, maar van een kale kip kan je niet plukken. En dat wil je ook niet.”

 

Scroll naar boven