Ernst Kuipers kondigt nieuwe boostercampagne aan

Net binnen: Overheid plant massale vaccinatiecampagne

Het kabinet zegt sterk rekening te houden met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Het is de bedoeling om dat ‘vroeg in het najaar’ te doen. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers van D66 vreest dat ”we er niet aan zullen ontkomen.”

Toch bestaan er nog enkele onduidelijkheden over de aankomende vaccinatieronde. Zo is nog niet besloten of de vaccins ”voor iedereen gaan gelden” of slechts voor een beperkte groep mensen.

Ervaring

Volgens Kuipers ”leert de ervaring inmiddels dat variabelen goed kunnen worden ingeschat: Hoe staat het bijvoorbeeld met de besmettingen, een eventuele mutant en welke vaccins er voorhanden zijn. Aan de hand van dat protocol kan het RIVM nu wekelijks beoordelen wanneer het moment aanbreekt dat er weer massaal geprikt moet gaan worden, en zo ja: voor welke doelgroep? Dat kan nu veel sneller.”

Ernst Kuipers kondigt nieuwe boostercampagne aan

Minder maatregelen

Bestaat er dan weer een kans dat we in een nieuwe lockdown verzeild raken? Als het aan Kuipers ligt is dat niet zijn eerste optie. ”Het blijft een zeer besmettelijk virus dat je meermaals kan krijgen. We sturen op zo min mogelijk maatregelen, we moeten bij onszelf kijken hoe we de risico’s voor mensen in onze eigen omgeving kunnen verkleinen.”

‘Opschieten met wet’

Omdat de Eerste Kamer de tijdelijke coronawet heeft weggestemd, moet het kabinet nu vaart maken met een update van de permanente Wet publieke gezondheid, zodat eventuele nieuwe Covidmaatregelen wel een wettelijke basis houden. ”Ik hoop dat we die voor de zomer aan de Kamer kunnen aanbieden.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven