Toerist Erik Meijvis is pisnijdig. De beste man stapte ondanks de bosbranden samen zijn vrouw Daniëlla op het vliegtuig naar Rhodos. Eenmaal aangekomen kreeg hij een trauma. Nu geeft hij Corendon de schuld: ”Ze hadden het moeten afgelasten.”
‘Ik wist niks’
De bosbranden in Griekenland domineren het nieuws al wekenlang. Toch wist Erik er helemaal niets vanaf. Tenminste, dat zegt hij. Op de zaterdag dat hij samen met zijn partner in het vliegtuig stapt naar Rhodos, heeft hij ‘alleen informatie’ over brand in Athene en het zuiden van Italië.
”Maar ik wist niks over Rhodos.” Met goede en moed en na zeer lang uitgekeken te hebben naar de dure reis, vertrekt het koppel op weg naar het vakantie-eiland.
10 minuten in hotel
Hij heeft van tevoren geen telefoontje ontvangen en in het vliegtuig wordt ook niks gezegd over bosbranden. Bij aankomst worden de twee erg bang.
Onderweg naar hotel zien ze overal brandweerauto’s en brandweerlieden. De hemel kleurde steeds donkerder. ”Roodbruine wolken kwamen achter het hotel vandaan.”
Na slechts tien minuten in het hotel ging het brandalarm af. ”Ze schreeuwden ‘go, you, go’. Toen moesten we letterlijk rennen voor ons leven.”
“In het begin denk je, dat gaan we wel redden. Maar het komt niet goed, want je wordt vermoeid en iedereen heeft zijn koffer. Maar dan zie je verderop de vlammen dichterbij komen. Erik en zijn vrouw lopen urenlang over het eiland tot ze op een van de stranden worden ingesloten door het vuur.
Dobberen op het water
Uiteindelijk kunnen ze in de nacht mee met een boot. Ze dobberen zes uur lang op het water en meren dan aan bij een dorpje. Daar kunnen ze een taxi nemen naar het vliegveld.
”Ik zag helemaal niemand van Corendon. Toen heb ik een woeste e-mail gestuurd. Ik eiste dat ik zou worden gebeld. Dat gebeurt al snel. ”Ze vroegen waar ik was. Ik zei: ik kan beter vragen, waar zijn jullie? Uiteindelijk kan het koppel instappen in een vliegtuig dat gereed staat om te vertrekken.
Zo was het verblijf in Rhodos erg kort, maar als het aan Erik ligt krijgt het verhaal een staartje. Hij heeft verschillende advocaten in de arm genomen, om Corendon aan te kunnen klagen. Zijn advocaten geven hem niet veel kans. ”Omdat het eiland als rampgebied is verklaard.”
Erik kan wel een beroep doen op het Calamiteitenfonds. Daardoor kan hij in ieder geval een deel van zijn kosten terug krijgen. Het is voor Erik, die tegenover Hart van Nederland begint te huilen, niet voldoende. Hij vindt dat Corendon met levens gespeeld heeft.
Reactie Corendon
Corendon heeft tegenover Hart van Nederland gereageerd op de aantijgingen van Erik. Zij stellen dat er op het moment van vliegen nog geen sprake was van evacuatie van het gebied of het hotel.
”Wanneer dat wel het geval zou zijn geweest, hadden wij vakantiegangers met een accomodatie in dat gebied natuurlijk nooit laten vertrekken.”
Daar voegt de organisatie aan toe dat zij zich baseren op informatie die zij ontvangen van vertegenwoordigers ter plaatse en die van de autoriteiten.
”Wij kunnen en willen daar niet op anticiperen of van afwijken, juist omdat het niet onze expertise is. Een natuurbrand is uiterst grillig en een onvoorspelbaar fenomeen.”
Geld terug?
Of het koppel hun geld kan terugkrijgen? De branden in Zuidoost-Rhodos zijn door het Calamiteitenfonds vastgesteld als calamiteit. Dat betekent dat de kosten voor de evacuatie en de niet-genoten vakantiedagen door het Calamiteitenfonds worden gedragen.
Reizigers die als gevolg van de bosbranden op Zuidoost-Rhodos dus niet al hun vakantiedagen konden gebruiken, ontvangen een overeenkomstig deel van hun reissom terug.