Enorme ophef om wandelaars die afgelaste Vierdaagsedag negeren en toch lopen

Enorme ophef om wandelaars die afgelaste Vierdaagsedag negeren en toch lopen

De extreme hitte  heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse doen besluiten om de eerste dag, vandaag dus, te annuleren. Enkele honderden wandelaars hebben hier maling aan en zijn vanmorgen tegen alle adviezen in alsnog vertrokken.

De organisatie achter de Vierdaagse noemt dit ”enorm onverantwoord” omdat er onderweg dus geen voorzieningen zijn. Een van de wandelaars is de 70-jarige Pieter van den Berg. Tegenover Omroep Gelderland briest hij dat ”thuisblijven nooit tot de mogelijkheden heeft behoord.”

”Ik ben er helemaal op ingesteld. Ik kan ook helemaal niet slapen”, zo vertelt hij aan het nieuwsmedium. Inmiddels is hij een paar uur onderweg, maar heeft nu al last van de nodige fysieke ongemakken. ”Ik heb een pijnscheut in mijn knie en heb er net verkoelende gel opgesmeerd. Mocht het erger worden, dan neem ik een paracetamol.”

Geen voorzieningen

Normaliter worden wandelaars die deelnemen aan de Vierdaagse gedurende de gehele route bijgestaan door vrijwilligers die hen voorzien van verfrissend water en eventuele medische zorg. Dat is nu dus niet aan de orde en bij temperaturen die de veertig graden kunnen aantikken, kan dat zeer gevaarlijk uitpakken.

“Het gaat straks goed opwarmen en er zijn geen voorzieningen onderweg: geen medische hulp, geen routebeschrijving en geen watertappunten. Mensen lopen volledig voor eigen verantwoordelijkheid”, vertelt organisator Babs Rijke op NPO Radio 1. “We snappen het sentiment, maar vinden het onverstandig.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven