Enorme haai duikt op in IJmuiden: “Wel vijf meter lang”

Enorme haai duikt op in IJmuiden: "Wel vijf meter lang"

Een visser uit IJmuiden moest vorige week drie keer kijken toen hij zijn net opende. Daarin zat namelijk een enorme haai van meer dan vijf meter lang en meer dan 200 kilo zwaar.

Mark van der Plas, van visgroothandel Fix Fisch kocht het dier op de visafslag en stelt hem beschikbaar aan de wetenschap. De haai ligt momenteel in de koeling van de groothandel in Rijnsburg.

Van der Plas vertelt tegen RTL Nieuws dat hij dit “in zijn hele leven nog nooit gezien heeft. Hij is heel erg onder de indruk. “Het is een voshaai. Dat kan je zien aan de enorme staart.” Met die staart mept hij prooien knock out. Zijn bek is niet zo groot, dus hij moet het echt hebben van zijn staart.”

Zeldzaam

De voshaai komt maar sporadisch voor in de Noordzee. Dennis Bellis van het Zee Aquarium in Bergen aan Zee zegt er het volgende over: ”Vroeger kwam de voshaai voor in Nederlandse wateren. Nu zie je hem eigenlijk niet meer. Dat hij nu is gevangen is heel goed nieuws.”

”Mits hij gezond is natuurlijk. Want dat zou betekenen dat hij hier weer iets te eten heeft gevonden en misschien terugkomt. Nu is dat lastig, want de haai leeft niet meer.

Haaien in de Noordzee

Maarre, als jij gaat zwemmen in de Noordzee is er dus een kans dat je een haai tegenkomt. Welke haaien zwemmen er nu eigenlijk in de Noordzee?

  • Hondshaai
  • Reuzenhaai
  • Grote blauwe haai
  • Ruwe haai
  • Doornhaai
  • Haringhaai
  • Zee-engel
  • Gladde haai

Niet te eten

Voor mensen die wel een stukje van de voshaai willen eten: deze is niet geschikt voor consumptie. ”Als deze haai nog geleefd had, had de visser hem teruggegooid.”

Enorme haai duikt op in IJmuiden: "Wel vijf meter lang"

”Helaas was de haai niet meer in leven toen hij gevangen werd. We zoeken nu meer informatie zoals hoe hij is omgekomen en hoe deze haai geleefd heeft.”

Bijzonder

Volgens Bellis is de kans klein dat je de haai binnenkort kunt bewonderen op sterk water. ”Dat wordt heel erg lelijk.” Ecomare wil de haai graag hebben.

Conservator Arthur Oosterbaan zegt dat het een raadsel is dat de haai in het net gekomen. ”Normaal zijn ze daar veel te snel voor. Ik wil weten wat er met dat beest aan de hand was. Normaal komen ze alleen nog voor in subtropische wateren, dus er moet haast wel iets aan de hand geweest zijn.”

Scroll naar boven