Enorme groep ontevreden asielzoekers in hongerstaking

Werkende nieuwkomers hoeven geen huur te betalen

In de noodopvang in Purmerend is een grote groep asielzoekers vandaag in hongerstaking gegaan. Ze zijn erg ontevreden en eisen dat hun procedures versneld worden en weigeren nog langer te eten. Maar zowel de gemeente als de veiligheidsregio kunnen hen helemaal niet helpen.

Geen feest

Fractieleider Barbera Jonk van de Stadspartij Beemster Polder Partij heeft het centrum bezocht en vindt het “geen feest”. Er verblijven momenteel 450 asielzoekers in een “uiterst sobere sfeer”.

De zeer gewaardeerde Nieuwe Nederlanders hebben ook niet veel te doen. Heel soms zijn er vrijwilligers en maatschappelijke organisaties die wat leuks organiseren of fietsles geven. Voor de rest mogen bewoners meebepalen wat er s’ avonds wordt gekookt.

Het gaat dan ook om.een crisisopvang, die eigenlijk maar bedoeld is voor een paar dagen tot enkele weken. De voorzieningen zijn nóg armoediger dan de ‘standaard’ noodopvang, die op zijn beurt weer armoediger is dan de gewone asielopvang.

Omdat er geen opvangplaatsen meer zijn in Nederland, zitten ruim 7.000 mensen uit andere landen in dergelijke locaties. Het was ook in Purmerend de bedoeling dat mensen maar een paar weken zouden blijven, maar inmiddels zitten ze er al negen maanden. En nu zijn ze het zat.

Geen walhalla

Toch heeft ze er ’moeite mee’ dat een deel van de asielzoekers uit protest tegen de lange procedure in hongerstaking is gegaan. „Ik snap dat je andere verwachtingen hebt als je bent gevlucht en denkt dat het hier een walhalla is. Dat is het niet. We hebben grote aantallen asielzoekers, we vangen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op en intussen moeten we ook zorgen voor de eigen jongeren die een woning zoeken.”

Grotere groep hongerstakers

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zet zich intussen schrap voor een grotere groep hongerstakers, zo bericht het Noordhollands Dagblad. „Er is hier eten en onderdak, maar verder niets”, vertelt de 20-jarige Yasser AlMousa, de Engelssprekende woordvoerder van de groep. Volgens haar gaan alle bewoners dinsdag in hongerstaking als er tegen die tijd niks is verbeterd. „We zijn dankbaar voor de hulp maar willen verder met ons leven. Dit is geen plek om zo lang te wonen.”

„We kijken samen met de locatiemanagers en basisarts wat er in het geval van een hongerstaking nodig is”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Aan het onderliggende probleem, een hoge asielinstroom en een tekort aan opvangplekken, kan de veiligheidsregio niks doen en de gemeente evenmin. „Wij zijn ook maar een probleem aan het oplossen dat het Rijk door slechte organisatie heeft geschapen”, zegt Jonk.

De asielinstroom is inmiddels weer aan het toenemen, terwijl de achterstanden bij IND nog altijd hoog zijn. De dienst probeert momenteel achterstanden weg te werken door de zaken van kansrijke asielzoekers uit Syrië, Turkije en Jemen schriftelijk af te doen in plaats hun vluchtverhalen via een gesprek te checken.

Scroll naar boven