Enorme chaos uitgebroken in de Efteling, show direct stilgelegd (video)

Enorme chaos uitgebroken in de Efteling, show direct stilgelegd

In de Efteling is vanmiddag een parkshow ruw verstoord door dierenactivisten. Drie actievoerders waren naar het familiepark gekomen en woonden de Raveleijn-parkshow bij. Op gegeven moment klom het trio over de balustrade.

Show verstoord

De actievoerders protesteerden tegen het gebruik van dieren in shows. Ze hadden protestborden bij zich, die ze toonden aan het verbouwereerde publiek.

Op de borden stond onder meer ‘stop horse abuse’ en ‘stop animal shows’. Er stonden ook teksten op hun bovenlichamen, zo wijzen de foto’s en video’s uit.

Volgens een woordvoerster van de Efteling wilde het trio zich vastketenen. Om onduidelijke redenen slaagden de drie daar niet in. Actievoerder Peter Janssen, trots lid van de Vegan Strike Group, beweert echter dat het wel gelukt is. Heel vreemd.

Opzouten

Anyway, de show werd stilgelegd en het protocol schrijft voor dat iedereen de tribune moet verlaten. Dat is ook gebeurd en daarna heeft er een gesprek plaatsgevonden met de drie.

”We hebben ze dringend verzocht het park te verlaten. Dat hebben ze gedaan.” Janssen beaamt dat zijn troepen netjes naar de uitgang zijn gegaan.

‘Heel jammer’

De Efteling heeft besloten geen verdere stappen te ondernemen. Er is niets vernield. Op sociale media gaan filmpjes nu als een lopend vuurtje rond. De show is daarna niet meer hervat.

De woordvoerster noemt het jammer dat de show werd verstoord. ”De arena is zo ingericht dat iedereen netjes blijft zitten. Maar het is moeilijk te voorkomen dat mensen over de balustrade heen klimmen.” De show van 15.00 uur kon daarna wel doorgaan. Met dieren.

‘Geslaagde actie’

De Vegan Strike Group is ontzettend trots op de actie. ”Het gaat niet alleen om de paarden, maar ook om de raven. Wij zijn van mening dat die vrij rond horen te vliegen.”

”De dieren worden tegen hun wil in opgesloten en vastgelegd. Ze moeten kunsten uitvoeren die tegen hun natuur in gaan.”

Janssen noemt het protest ‘geslaagd’. ”Er was veel publiek, er zijn geen juridische gevolgen en het ging zonder geweld. Dat laatste vinden we erg belangrijk.”

Minpuntje is wel dat iemand uit het publiek de actievoerders te lijf wilde gaan. De man is tegengehouden. Ook heeft hij een paraplu naar zich toegesmeten gekregen.

Niet de eerste keer

In 2019 was dezelfde groep verantwoordelijk voor het verstoren van de Raveleijn-show. ”Toen ging het over het gebruik van brandende dekens op de ruggen van enkele paarden. ”Dat is nu gelukkig niet meer”, zo sluit Janssen zijn betoog af tegen de Gelderlander.

Scroll naar boven