Enorme brand uitgebroken: kinderen schreeuwen om hun ouders

Enorme brand uitgebroken: kinderen schreeuwen om hun ouders

In het Belgische Deurne is vanmorgen een enorme brand uitgebroken in een appartementencomplex op de hoek van de Lakborslei met de Van Dornestraat. De vlammen waren zo heftig, dat dertien mensen naar het ziekenhuis gebracht zijn.

Rond 09.00 uur ging het mis op de tweede verdieping van het gebouw. Binnen no time stand het volledige pand compleet in lichterlaaie. De brandweer kwam snel ter plaatse en kreeg het vuur onder controle. Desondanks moesten 13 bewoners, waarvan vijf kinderen naar het ziekenhuis.

Voorbijganger redt kinderen

De held van de dag is voorbijganger Christof Stessens. Hij was vanmorgen vroeg toevallig in de buurt van het pand en wilde klusmateriaal gaan kopen. Toen hij op de weg terug naar huis was, zag hij hoe de vlammen uit het pand sloegen. Hij werd door voorbijgangers gemaand te stoppen.

Dat deed hij zonder aarzelen. Christof, die centrale verwarming legt, heeft een ladder op zijn busje liggen en klapte die uit om tegen de gevel te zetten van het brandende pand. Ondertussen waren er mensen die geen kant meer opkonden door de vlammen.

Enorme brand uitgebroken: kinderen schreeuwen om hun ouders

Veel leed voorkomen

Aan Het Laatste Nieuws vertelt Christof wat hij toen deed. ”Ik klom naar boven en de ouders duwden hun 3 kleine kinderen één voor één in mijn armen. Ze klampten zich aan mij vast en waren verkrampt van schrik. Een andere bewoners schoot te hulp en pakte de kinderen aan.”

”Daardoor kon ik terug naar boven. De kinderen begonnen te huilen om hun mama en papa die nog in het pand waren. Ik wist dat er geen tijd te verliezen was en ondertussen kwamen er steeds meer mensen helpen, waaronder 2 vuilnisophalers. Samen hebben we ook de ouders nog bevrijd.”

Brandweer bedankt Christof

Volgens woordvoerder Wouter Bruyns van de politie is dankzij Christof veel menselijk leed voorkomen. ”Dankzij deze man zijn drie kinderen en een volwassene veilig uit de brand gehaald. Hij heeft zelf wel verzorging nodig gehad want ook hij had te veel rook ingeademd. De vader van het gezin is wel in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.”

Eén persoon die ook in het gebouw staat ingeschreven, bleef spoorloos. Het hele gebouw werd doorzocht maar leverde geen spoor van de man. Vermoedelijk was hij gewoon niet thuis toen de brand uitbrak.

Schade aan gebouw

De schade in het gebouw is aanzienlijk. “De slaapkamer op de tweede verdieping is volledig uitgebrand en ook de rest van het appartement liep zware schade op. Bij de boven- en onderliggende appartementen is er rook- en waterschade”, zegt Kristof Geens van Brandweer Zone Antwerpen.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Het gerechtelijk lab komt ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en het parket heeft een branddeskundige aangesteld. Volgens de politie wordt er momenteel niet uitgegaan van kwaad opzet.

Scroll naar boven