Energierekening komende winter gigantisch: ”Niet meer te betalen”

Energierekening komende winter gigantisch: ''Niet meer te betalen''

De gasprijs kan komende winter weer abnormaal hoog worden. Daardoor zal de energierekening naar hoogten gaan stijgen, zoals we dat nog niet eerder hebben meegemaakt. 

Fors duurder

Weten we het nog? Vorige winter werden we financieel helemaal uitgekleed. Gezinnen kwamen ontzettend in de problemen door een gigantische stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen.

Is het momenteel al beter? Nou, nee. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekende dat gas en elektriciteit nog immer ontzettend duur zijn.

Energierekening komende winter gigantisch: ''Niet meer te betalen''

Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening in totaal 630 euro duurder ui zou vallen. Het CBS heeft de prijzen berekend op basis van de gemiddelde prijzen in juni.

Die tellen voor het gemiddelde huishouden op tot een rekening van 2.320 euro per jaar, terwijl dat in juni 2022 nog op 1.691 euro zou uitkomen. Dat is dus 630 euro duurder.

Komende winter

Wie denkt dat de tarieven aankomende winter weer naar beneden gaan, kan dat vergeten. Volgens Fatih Birol, heeft hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), moeten we rekenen op het ergste.

Momenteel bedraagt de gasprijs 36 euro per Megawattuur (MWh). Omgerekend is dat 35 cent per kuub. Dat is alweer een stijging van 56 procent ten opzichte van vorige maand.

Strenge winter

Het gaat helemaal fout wanneer de Chinese economie sterk is en veel gas opkoopt, maar wanneer wij zelf een strenge winter zullen hebben. Hoe zit dat precies?

Wanneer deze twee factoren met elkaar gecombineerd worden, resulteert dat in een stijging van de aardgasprijzen. Daarmee gaan de energietarieven de lucht in.

Energierekening komende winter gigantisch: ''Niet meer te betalen''

Grote zorgen

Naast de topman van de IEA, uit ook de baas van Centrica zich zorgen. Hij meldt dat energierekeningen voor huishouden enorm hoog zullen gaan uitvallen.

Opmerkelijk is dat het ook nooit meer naar beneden zal gaan. Kortom: we zullen ons scheel moeten blijven betalen. Krankzinnig,

Vorig jaar besloot Rusland de gasleveringen naar Europa te verminderen. Daardoor werd de gasprijs van afgelopen winter hoger dan ooit tevoren. De kans bestaat dat de heer Poetin helemaal stopt met gasleveringen. Dat zou niet prettig zijn, want daardoor stijgt de gasprijs nog veel meer.

Belasting

Een derde van de energierekening bestaat uit belasting. Op basis van gemiddelde energieprijzen in juli en een gemiddeld verbruik bestaat 32,2 procent van de energierekening uit belasting.

Tussen 2022 en 2023 is energiebelasting op gas en elektriciteit met respectievelijk met 9 procent en 87 procent verhoogd, terwijl de korting op de energiebelasting tegelijkertijd aanzienlijk is verlaagd.

Daar komt bij dat de btw in de tweede helft van 2022 nog 9 procent was, maar deze begin dit jaar weer is verhoogd naar 21 procent. Die verhoging tikt aardig aan, want de btw wordt geheven op alle variabele energiekosten, netbeheerkosten, belastingen en ook op vastrecht.

Ontevreden burgers

Steeds meer burgers zijn ontevreden over het uitblijven van maatregelen van de overheid. Huishoudens gaan aankomende winter de pijn in hun portemonnee voelen.

Het demissionaire kabinet lijkt dit keer echter niet voornemens om burgers te helpen. Een belastingverlaging op energie zou dan ten kosten gaan van inkomsten van de overheid.

Scroll naar boven