Energie-expert waarschuwt gezinnen voor de hoge kosten van kerstverlichting

Energie-expert waarschuwt gezinnen met kerstverlichting

Sinterklaas maakt zich alweer op voor zijn vertrek terug naar Spanje en veel mensen kunnen nauwelijks wachten om de kerstverlichting weer op te tuigen.

Lekker doen! Maar hoeveel kost het met de huidige energieprijzen wanneer je bijvoorbeeld een maand lang de verlichting aan hebt staan?

Kerstverlichting

Milieu Centraal heeft dat keurig netjes voor je uitgezocht. Heb jij een kerstsnoer van 20 gloeilampjes, een mooie ster, een lichtslang van tien meter en een buitensnoer van 100 lampjes? Daarmee verbruik je in dertig dagen ongeveer 170 kWh aan stroom.

Dit gaat het kosten

Wanneer dan uit gaat van de gemiddelde energieprijs, gemeten over oktober, kost een kilowattuur omgerekend zo’n 33 cent.

Dat betekent dus dat je ongeveer 56 euro betaalt voor een maand lang kerstverlichting. Natuurlijk is het afhankelijk van welke kerstverlichting je exact hebt.

Maar het is natuurlijk van nog een aantal zaken afhankelijk. Check je contract maar eens, dan zie je welke prijs een kWh kost.

Energie-expert waarschuwt gezinnen voor de hoge kosten van kerstverlichting

Stel dat je vorig jaar september een nieuw contract hebt afgesloten, dan ben je zo’n 170 euro kwijt voor een  maand lang kerstverlichting. Dat komt doordat de gemiddelde prijs voor een kilowattuur vorig jaar een euro kostte. En dat loopt toch best flink uit de klauwen.

Heb je in juni dit jaar een contract afgesloten? Dan ben je spekkoper. Destijds kostte een kWh namelijk slechts 0,30 cent. In dat geval betaal je dus maar 51 euro.

Besparen

Milieu Centraal adviseert dan ook om gebruik te maken van een timer. Hiermee wordt de kerstverlichting uitgeschakeld wanneer je niet thuis bent, of wanneer je slaapt.

Daarmee zorg je er dus ook voor dat je goedkoper uit bent. Als de lampjes maar zes uur per dag branden, bespaar je erg veel geld.

Heb jij nog oude verlichting met gloeilampjes? Dan kun je nog een mooie inhaalslag maken. Het beste is volgens de experts om ledlampjes en een timer te gebruiken.

Kerstverlichting

Daarmee verbruik je in totaal maar 6 kWh, waarmee de rekening voor een maand lang verlichten uitkomt op…2 euro!

De aanschafprijs van ledlampjes is in eerste instantie weliswaar hoger, maar de lage verbruikskosten zorgen ervoor dat je dit pijlsnel hebt terugverdiend.

Nog een laatste advies van de milieudeskundigen: trek bij kerstverlichting met een transformator de stekker altijd uit het stopcontact. Daarmee voorkom je sluipgebruik en dus hogere kosten.

Nabeschouwing: Op de door ons gebruikte foto rust copyright.

Scroll naar boven